vegaanimaanantai da nangissa vietnamissa

Vietnamissa avomielisellä kasvissyöjällä on melko helppoa, sillä jokaisessa kaupungissa on buddhalaisuuden peruja paljon kasvisravintoloita. Kuukalenterin kulun mukaan parina päivänä kuukaudessa myös lihaa syövät buddhalaiset syövät vain kasvisruokaa ja suuri osa ravintoloista ja kojuista muuttaa tätä varten menuaan. My sonin retkellä laivan ottaneiden lounas esimerkiksi olisi poikkeuksellisesti juuri tästä syystä ollut kasvislounas, mutta kuulimme asian vasta bussissa retkelle ja olimme jo sopineet jatkokuljetusten aikataulut. Huomasimme kuitenkin kasvisruoan Da Nangin kasvispaikoissa olevan välillä melko samanlaista.
Phở keiton kasvisversio on hyvää, mutta jos kaikki maistuu samalle keitolle, toivoisi joskus vaihtelua.

Vietnamin kasvisravintoloita kutsutaan joko com chay tai quan chay ja niiden tarjontaan koostuu useimmiten liharuokia matkivista ”mock meat” lihankorvikkeilla höystetyistä annoksista. Tästä syystä niiden menut ovat ensisilmäyksellä joskus outoja ja näyttävät sisältävän lihaa. Jopa ravintoloiden arvosteluissa on joskus joku kritisoinut, että annokset eivät ole kasvisruokaa, vaikka kyse on nimenomaan buddhalaisesta kasvisravintolasta. Jotkut paikat ovat ihan meitä länsimaisia turisteja varten lisänneet jokaisen tällaisen annoksen eteen sanan ”vegetarian”, mutta useammassa ravintolassa ei puhuta lainkaan englantia ja persusruokasanat on silloin hyvä osata tunnistaa listalta voidakseen tilata. Kasvisravintoloissakin voi joskus juomana olla tarjolla maitoa tai jogurttia, mutta yleensä annokset ovat kaikki täysin vegaanisia. Monessa paikassa ilmaiseksi on tarjolla kylmää teetä ja alkoholia kasvispaikat eivät buddhalaisuudesta johtuen juuri koskaan tarjoile. Jotkut paikat eivät täälläkään tarjoile sipulia tai valkosipulia, mutta sain myös annoksia, joissa niitä oli. Meitä asia ei tietenkään haitannutkaan. Valkosipuli etenkin on perusmausteemme kotona. Paikallisten sekasyöjien ravintolaan ei välttämättä kielimuurin takia kannata juuri eksyä, jos haluaa syödä kasvisruokaa. Eivät kasvisvaihtoehdot niissä yleisiä taida ollakaan, vaikka jotkut paikat tekevät poikkeuksen. Hoi Anissa olen syönyt kasvisruokaa esimerkiksi Morning Glory ravintolassa, mutta siellä englannin taito olikin heillä hallussa.

Vegetarian foods: chicken rice…

Lihankorvikkeet voivat olla todella hämäävästi lihaa muistuttavia ja siihen on järkevä syy, joka ei suinkaan ole kasvissyönnin kamaluus. Buddhalaiset munkit kehittivät lihakorvikkeet tarjottavaksi vieraille, jotka ruokailivat temppelillä ollaakseen vieraanvaraisia noudattaessaan kuitenkin omaa periaatettaan olla satuttamatta eläviä olentoja. Mock meat ruoat saattavatkin sisältää lihakorvikkeita lauantaimakkaran tapaisista siivuista melkein karvaisen tuntuisiin jänteikkäisiin paloihin tai mustekalaa esittäviin renkaisiin. Näiden korvikkeiden maku ei aina ole kummoinen ilman maustamista, joten niiden mielekkyys annoksissa vaihtelee. Jotkut kasvissyöjät voivat kokea korvikkeiden lihamaisuuden epämiellyttävänä, vaikka osa niistä on erilaisia vihanneksia sellaisenaan. Korvikkeet on tehty vehnägluteenista, josta Suomessa tutumpi voi olla samasta ainesosasta tehty seitan. Osassa annoksista on toki myös ihan tavallista tofua ja monesti esimerkiksi nuudeliannoksissa on monenlaista proteiinia sekaisin. Annosten nimistä ei kuitenkaan useinkaan selviä kovinkaan selkeästi, mitä lautaselle lopulta tarjoillaan.

Mock meat annoksia Ngoc chi ravintolassa: kauempana kanariisi, lähempänä keltaiset nuudelit.

Suurimmasta osasta quan chay ravintoloita saa sekä nuudeleita että riisiannoksia halvalla hinnalla ja jotkut tekevät myös banh mi leipiä. Vietnamilaisessa keittiössä nuudelikeitot tarjoillaan yleensä salaatti- ja yrttiannoksen kanssa, joka on tarkoitus sekoittaa keittoon oman maun mukaan. Nuudeliannokset eivät ihan tarkoituksella aina ole kuumia, vaan sellaisia vähän lämpimiä ja ne kootaan lautaselle eri osista, kuten liemi, nuudelit ja täytteet, eikä ainesosia siis keitetä yhdessä keitoksi. Riisiannoksen vierelle saa usein pienen keittokulhon, jota voi käyttää kostuttamaan ruokaa. Liemi on usein paras osa ruokaa ja se on tarkoitus syödä tai juoda. Ravintoloissa on aina syömäpuikkojen lisäksi myös lusikka. Bun tarkoittaa nuudelia, com riisiä ja banh leipää tai on yleisesti sen tyyppisiä ruokia merkitsevä laatusana. Banh xeo onkin suolainen vietnamilainen ”pannukakku” ja banh kem kermakakku. Samoin ravintolaa ilmaiseva sana on quan ja chay tarkoittaa kasvisruokaa, joten quan sana on myös liharavintoloiden nimessä ja kasvisleipäkojussa lukee banh mi chay. Monella paikkakunnalla on oman tyylisensä nuudeliannos ja esimerkiksi nuudelien tyyppejä on monta. Ruokalistan tulkkaaminen voi olla todella yksinkertaista, jos tarjolla on vain nuudelit tai riisiannos tai toisaalta todella monimutkaista, jos tarjolla on monenlaisia paikallisversioita nuudeleista ja erilaisia nuudelityyppejä.

Banh xeo annos Thuy ravintolassa. Pannukakut kääritään riisipaperiin salaatin ja vihannesten kanssa.
Kasvis banh mi koju. Aamulla seitsemän aikaan kojulla on jonoa.
Ja tässä jonotuksen syy: todella hyvät leivät!

Yksi kasvisravintoloiden suosikkiannos paikallisten joukossa on com dia, riisilautanen. Tähän annokseen riisin lisäksi laitetaan kaikkea, mitä tarjolla tänään on. Annos sisältää aina jonkin verran vihanneksia ja lihankorvikkeita tai tofuja ja joskus sen saa itse koota tiskiltä. Tämä annos on kuitenkin usein osaksi tai kokonaan kylmä, riisiä lukuunottamatta ja sen sisältö riippuu ravintolan sen hetkisestä tarjonnasta. Myöhään lounastava voi saada huonomman annoksen kuin lounasruuhkaan uskaltava, mutta ei tämäkään aina pidä paikkaansa. Päivän riisi on yleensä ruoan määrään nähden todella halpa annos, jotakin välillä 12000 (0,50€) ja 30000 dongia.

Riisiannos Bo De ravintolassa…

 

…ja toinen näkemys annoksesta Thien Duyen ravintolassa.

Mielestäni perus vietnamilaisissa kasvisravintoloissa ei ole yleensä mitään valtavia eroja, enkä ala tässä siksi listaamaan jokaista paikkaa jossa söimme kahden viikon aikana yksityiskohtaisesti. Sen sijaan laitan alle kartan joistakin paikoista, joissa kävimme syömässä ja tykkäsimme ruoasta. Lisää kasvisravintoloita arvosteluineen löytyy esimerkiksi Happy Cow sivustolta ja lisäsimme sinne itsekin pari paikkaa, joita ei vielä ollut listattu. Jatkossa koitan kyllä laittaa kaikkein paikkojen linkit jotenkin paremmalla tavalla näkyviin, koska kaikki kartat ja arvosteluthan on jo olemassa. Lisäksi laitan tähän muutaman erikoismaininnan ja olen lisännyt ylemmäs kuvia, joista saa toivottavasti hyvän käsityksen siitä millaista ruoka oikein on. Listalta löytyy myös muutama kiva kuppila, jotka mainitsin aiemmassa postauksessa (Waterfront, Bamboo 2 – yläkerrassa maisemat joelle ja joku biljardin tapainen, Cong caphe) ja länsimaista ruokaa tarjoava paikka. Näistä Karma Waters on kiinni nähtävästi vielä jonkin aikaa toukokuussa remontin vuoksi. Hoi Anista löytyy samanlainen ravintola, joka tarjoaa muun muassa kasvisburgeria. Kaikissa kartan paikoista olemme käyneet henkilökohtaisesti paikan päällä, suurimmassa osassa syömässä, muutamassa useamman kerran. Paikoista joissa emme käyneet Da Nangin kävijää voi myös kiinnostaa One Opera hotellin skybar, joka on vielä uima-allasta korkeammalla, olisiko ollut 23. kerros sekä meren rannasta löytyvän Grand Turane hotellin ilmastoitu kahvila, josta pitäisi olla näkymiä kaupungin yli.

Quan chay kasvisravintoloista nostaisin erikoismainintana esiin Ans Vegetarian  ravintolan (32 Thái Phiên), jossa sisustukseen ja ruoan asetteluun oli panostettu, mutta hintaa ei oltu nostettu kattoon sen seurauksena. Ravintola oli viihtyisä ja sieltä olisi saanut myös kasvis hotpotin halutessaan. Itse tykkäämme myös yksinkertaisista kasvispaikoista, joiden sisutus on paikalliseen makuun ja saimme hyvää palvelua ja loistavaa ruokaa esimerkiksi naapurikulmilla kujaverkostossa sijaitsevassa Thien Duyen ravintolassa (308 Hoàng Diệu). Siellä ei puhuta sanaakaan englantia, mutta vastaanotto on hymyilevä ja ymmärtäessään perus ruokatyypit, jotka summasin tuossa ylhäällä, voi osoittamalla listalta tilata haluamansa annoksen. Ruokajuomaksi on kylmää teetä kauniista posliinikannuista. Kaikkein useimmin taisimme käydä Ngoc Chi  kasvispaikassa (32 Thái Phiên), jossa puhuttiin hyvää englantia ja oltiin myös todella ystävällisiä. Heidän menunsa on englanniksi seinälläkin ja iltapalaksi oli kiva muutaman kerran ottaa mukaan banh mi leipä matkalla kotiin joenrannasta. Parhaat banh mit tekee kuitenkin yksinkertainen koju (11 Trần Tống). Vastapäisellä liha banh mi kojulla ei ollut ollenkaan niin pitkät jonot ja kun kävin hakemassa matkaeväitä My Sonin reissullemme kello seitsemän aikaan aamulla, ainakin neljä rouvaa hääri tiskillä liukuhihnameiningillä täyttäen ja lämmittäen leipiä sekä pilkkoen täytteitä. Hintaa leivälle tuli 10000 dongia.

Länsimaista ruokaa emme syöneet Da Nangissa useasti, mutta olen jo monessa postauksessa maininnutkin Tam’s Pubin ja laitan vielä tähän, että Tamin tekemä kasvisburgeri on valtava ja vegaaninen, kunhan leivän välistä pyytää pois juuston ja majoneesin. Tam puhuu hyvää englantia, joten asia onnistuu helposti. Samalla alueella on paljon länkkäriravintoloita ja baareja, jotka tarjoavat ruokaa tapaksesta pizzaan. Vähemmän valikoiva sekasyöjä löytää sieltä siis varmasti kaikennäköistä herkkua.

Ans Vegetarian ravintolan sisustusta.
Perinteisemmin sisustettu Thien Duyen ravintola.

 

Thien Duyen ulkopuolelta. Vietnamissa skootterit ja polkupyörät ajetaan usein sisäpihalle tai sisälle ravintolaan ruokailun ajaksi.

 

Hei, jos katson sua näin, saanko maistaa burgerii?

 

Länsiruokaa lautasen täydeltä Tamin pubissa.

Tässä vielä lupaamani kartta, paikkojen nimet ja osoitteet:

Linkit muihin Da Nangin kirjoituksiin: