Langkawi auringonlaskuja paratiisisaarella

 

Langkawi on paratiisisaari Malesian saaristossa. Sen vehreä silhuetti vasten sinistä merta luo saapuvalle matkustajalle tunteen sadusta ja seikkailusta. Monille se on myös ostosparatiisi: saaren verovapaus vetää bussilasteittain vierailijoita ostoksille duty free kauppoihin. Monelle saaren nimi ei välttämättä ole yhtä tuttu kuin hypetetty Bali tai läheinen George Townin kaupungista tunnettu Penang. Meillekin Langkawi nousi vaihtoehdoksi lomailuun Balin tulivuoren uhatessa savupilvin. Olen todella tyytyväinen, että päädyimme muutamaksi viikoksi Langkawille.

Lentäen tai vesiteitse – matkaa voi jatkaa myös Thaimaaseen tai muualle Malesiaan

 

Auringonlasku Langkawilla

 

Langkawille pääsee helposti, nopeasti ja erittäin edullisesti lentäen Kuala Lumpurista kotimaan lennolla. Matkustaessamme lennot olivat kalleimmillaan muutamien kymppien hintaisia ja niitä kulkee useampi päivässä. Lennon maisemat etenkin laskeutuessa olivat upeat.

Saarelle on mahdollista päästä myös vesiteitse Penangista tai mantereen puolelta, josta voi myös jatkaa bussilla matkaansa halutessaan vaikkapa Singaporeenkin asti. Edullisia bussimatkoja oli myynnissä pienistä matkatoimistoista, mutta matkustajat näyttivät olevan lähinnä paikallisia. Lisäksi laivaelämästä nauttiva voi yhdistellä saariston nähtävyyksiä ostamalla risteilyn. Vuodenajasta riippuen saaristoseikkailua on mahdollista jatkaa laivalla läheisen Thaimaan puolelle. Langkawi on maiden saaristojen yhtymäkohdassa ja turisti tuijotteleekin välillä rannalta toiseen maahan kuuluvia kivenlohkareita.

Mitä tehdä Langkawilla?

 

Langkawi Sky cab

 

Malesian turistinähtävyydet ja infrastruktuuri ovat yleensä melko korkeaa tasoa ja Langkawilla turismiin on panostettu. Turistinähtävyyksiä ei kuitenkaan ole liian montaa, mikä on rennolla rantalomalla lopulta helpottavaa. Uima-altaalla löhöilyyn jää hyvin aikaa.

Sky cab köysiradalta ja sen näköalatasanteilta avautuvat upeat maisemat ja sen alapuolelle on rakennettu kompleksi kauppoja, ravintoloita sekä esimerkiksi 3D-taidetila. Näyttely ei sinänsä ole välttämättä itsessään visiitin arvoinen, mutta kuuluu samaan lippuun köysiradan kanssa ja on ihan hauska mahdollisuus ottaa kuvia 3D-maalausten kanssa. Köysirata on Langkawin suosituin ja kehutuin nähtävyys. Pilvisenä päivänä pilvet kuitenkin peittävät näkyvyyden. Pilvisyyden todennäköisyys on kanssamme alaspäin matkustaneen köysiradan työntekijän mukaan suurempi iltapäivällä.

 

Langkawi Eagle Square

 

Kuahn kaupunki ei ole Langkawin kauneimpia kohtia, mutta pieniä ravintoloita riittää kuin sieniä sateella ja Eagle Squarella seisoo suuri turistien kameroiden rakastama kotka siivet lentoon lähtöä varten levitettynä. Kotka on Langkawin symboli, joten visiitti patsaalle kuuluu usean turistin matkasuunnitelmaan. Kuah elää omaa elämäänsä vähemmän turistisesti ja on senkin vuoksi hyvä nähdä. Se ei kuitenkaan ole erityisen kaunis tai vetovoimainen kaupunki.

Erilaiset retket pienillä perinteisillä veneillä saaristoon ovat yleisiä ja niitä on saatavilla hotelleista ja muista majapaikoista. Retket ovat halpoja ja vievät yleensä aamupäivän verran aikaa. Niillä pääsee näkemään saaristoa ja halutessasi voit valita esimerkiksi retken, jossa pääset uimaan luolassa sijaitsevassa järvessä, tosin pelastusliivit päällä. Langkawilla on myös mahdollista nähdä vesiputouksia, joista hienoimmalle on kuitenkin vaativampi kiipeäminen. Saaristossa on yksi snorklaajien ja sukeltajien suosima paikka, Pulay Prayar, johon järjestetään erilaisia retkiä. Ranta-aktiviteetteja on tarjolla Pantai Cenangissa. Riippuliitoa, vesiskootteriajelua sekä banaaniveneitä löytyy niitä kaipaaville maksua vastaan, kunhan vuorovesi sallii vesille lähdön.

 

Riippuliitoa Langkawilla

Riippuliitoa auringonlaskussa Pantai Tengahlla

 

Muutamaa nähtävyyttä emme itse Langkawilla halunneet tukea. Emme enää yleensä käy eläinpuistoissa, akvaarioissa tai lintutarhoissa, sillä eläimet kuuluvat vapaalle. Myös sellaiset retket, joilla vaikkapa merilintuja houkutetaan turistiveneen kylkeen ruokkimalla niitä päivät pitkät tai turistit ruokkivat villejä apinoita luoden niistä riippuvaisia ruokavarkaita eivät ole meille mieleen. Jos käyt näissä nähtävyyksissä, tarkistathan etukäteen niiden arvot ja millaista työtä ne tekevät.

 

Miksi matkustaa juuri Langkawille?

Langkawi on tunnettu luonnostaan ja retkeilemättäkin näkee ympärillään vehreyttä sekä elämää. Huomasin heti saavuttuamme esimerkiksi värikkäät erikoisen näköiset linnut. Saaren yllä liitelevät sen tavaramerkiksi muodostuneet kotkat. Myös villejä apinoita voi nähdä pitkin saarta ja maanviljelyssä käytettäviä sympaattisia vesipuhveleita näkee pelloilla paljon ihan turistialueiden vieressäkin. Vesialueiden vierellä silmät kannattaa pitää auki monitoriliskon bogatakseen. Näitä melko suuria liskoja näimme useamman muutamassa viikossa.

 

Monitorilisko ui

 

Langkawin päänähtävyys ovat kuitenkin hienot rannat ja upeat auringonlaskut. Luonto, maisemat sekä halpa hintataso tekevät siitä helpon ja upean matkakohteen. Matkailijaa hellii lämpö. Vaikka matkustimme sesongin ulkopuolella, sadetta tuli harvoin edes puolta päivää. Rannoilla oli tilaa, mutta silti palveluita. Rentoutuminen pitäisikin varmasti olla jokaisen Langkawin kävijän tavoitelistalla. Oli hieman sääli nähdä hotellillamme väen vaihtuvan usein joka kolmas päivä – näille suorittajille ei tainnut jäädä pahemmin aikaa retkeilyltä ja suorittamiselta nauttia saaren ihanasta tunnelmasta.

Ole kuitenkin realistinen

Ollakseni rehellinen Langkawi ei kuitenkaan ole loppuun asti kehittynyt lomakohde. Malesian ja muun Kaakkois-Aasian tapaan paikalliset ihmiset asuvat ainakin osin melko vaatimattomasti ja ravintoloista moni on ulkoravintola. Rantaviiva ei ole Balin tapaan täynnä olutta myyviä kojuja, vaan rannalla on lähinnä muutama melko kallis turistiravintola. Meille paikallisuus oli osa Langkawin vetovoimaa. Rannalla olisi voinut ehkä olla yksinkertaisempiakin paikkoja.

Saaren maine on kuitenkin johtanut hallitsemattomaan rakentamiseen, joka muokkaa tällä hetkellä Pantai Cenangin rantaviivaa rajusti. Hotellityömaat on rajattu niin, että vanhat polut rannalle eivät enää ole käytössä. Tonteille ei välttämättä rakenneta aktiivisesti ja siellä täällä näkyy hotellin monttu tai ranka. Rakennustyömaiden liepeillä liikkuu laumoja kulkukoiria. Turistialue on murroksessa. Paikallinen väestö tuntuu myös panostavan turismiin tulonlähteenä paljon ja sesongin ulkopuolella tuntui aavemaiselta, kuinka paikat turistialueen laitamilla olivat kiinni tai lopettaneet.

 

Hotellityömaa Langkawilla

Hotellin aukeamispäivä on spreijattu yli ja muutettu vuodesta 2017.

 

Vierestä on outoa seurata Langkawille saapuvia bussilastillisia ostosturisteja. He ostavat karamelleja, vaatteita, kodinkoneita, matkalaukkuja sekä kaikkea muuta tavaraa duty free kaupoista ja pakkautuvat sitten takaisin busseihinsa, jotka vievät heidät satamaan. Kaupat eivät ole välttämättä mikään shoppaajan paratiisi, mutta jotakin mukavaa kotiinviemistä niistäkin voi löytää. Esimerkiksi turistikaupoissakin myytävät magneetit ja muu sälä olivat kuitenkin kalliimpia kuin muualla. Oluen ja alkoholijuomien ostamista seurataan ja se on rajoitettu henkilöä kohden. Tarvitset siis alkoholin ostamiseen passin mukaasi ja esimerkiksi Singaporeen ei ole sallittua tuoda ollenkaan alkoholia Langkawilta.

Langkawin toinen puoli ovat oman rantapätkänsä sekä rajatun alueensa vallanneet luksushotellit. Niissä yöpyminen maksaa suuria summia, mutta toisaalta rahalle varmasti saa myös vastinetta. Hyvän yöpymispaikan ja oman keitaan voi kuitenkin löytää myös vaatimattomammasta majatalosta. Varasimme itse hotellin ensiksi pariksi yöksi, jonka aikana ehdimme päättää, missä haluamme yöpyä ja katsella hintoja sekä tarjontaa. Olimme hurjan tyytyväisiä omaan pieneen bungalowiimme ja palmujen varjostamaan majapaikkaan.

 

Duty free kauppa Langkawilla

Vuokraa auto ja tutki koko saari

Langkawilla auton vuokraaminen on edullista ja edullisinta sekä helpointa se on heti lentokentällä. Kaupungissa vuokraus on kalliimpaa ja epävarmempaa. Vaikka lentokenttädiili saattaa tuntua pikaiselle, me maksoimme enemmän ja saimme käyttöömme luultavasti hieman huonomman auton, kun vuokrasimme kaupungista. Kävimme monessa paikassa, joiden hinnat todella olivat vielä tätäkin paikkaa kalliimmat. Maksoimme noin 15 euroa per päivä, kun lentokentältä vuokraaminen olisi maksanut hieman yli 10 euroa.

Tiet Langkawilla ovat hyvät. Varo kuitenkin apinoita, jotka juoksentelevat välillä uhkarohkeastikin teiden yli. Liikenne on muuhun Aasiaan verrattuna hyvinkin selkeää ja hallittua ja parkkipaikkoja on saatavilla kaikilla turistikohteilla. Autolla pääset myös esimerkiksi kaukaisemmille rannoille. Näimme useamman kerran liikennepoliisin partion, joka pysäytteli tiellä kulkijoita, tosin ei meitä. Seuraa siis sääntöjä. Moottoripyöriä on myös vuokrattavissa.

Parhaat rannat ja upeat auringonlaskut

Langkawilla on monta ihanaa rantaa, mutta uimarantana paras oli lopulta lähirantamme Pantai Cenangissa. Sieltä löytyivät paitsi palvelut, myös huikeat auringonlaskut ja hyvät uimamahdollisuudet kohtuullisella suihkulla. Auringonlaskuja kävimme katsomassa myös Pantai Cenangin jatkeena alkavalla Pantai Tengahlla, joka on vesiurheilijoiden suosiossa. Siellä vaikkapa valokuvia saa ottaa rauhassa muilta turisteilta.

 

Auringonlasku Langkawilla

 

Tanjung Rhu on vaikea löytää, mutta myös upea hiekkaranta ihanilla maisemilla. Päästäkseen rannalle on seurattava autotietä, joka ei näytä johtavan minnekään ohi suljettavan puomin. Lopulta kuitenkin vastaan tulee alue täynnä pieniä kauppa- ja ravintolakojuja ja niiden takana avautuu huikea ranta. Matkalla Tanjung Rhulle voi ihastella myös muuta hiekkarantaa, jolle pääsee helposti suoraan tieltä parkkerattuaan auton tien reunaan.

 

Rantaviivaa Langkawilla

 

Jääkahvin äärellä rentoutumiseen suosittelen Resorts World-hotellin merenrantaterassia, josta avautuvat pienten saarien täplittämät upeat merimaisemat. Siellä ei kuitenkaan ole uimamahdollisuutta. Tänne pääsee myös edullisesti taksilla, jos istuu mieluummin kylmän oluen äärellä tai ei halua vuokrata autoa. Hotelli on todella hiljainen ja kahtena päivänä istuimme maiseman äärellä kahdestaan.

 

Resort Worldin terassin maisemaa

 

Yhteenveto

Langkawi on ihana paratiisisaari rentoutumiseen, vaikka kaikki sen maisemat eivät olekaan kaikkialla aivan täydellisiä. Nautimme täysin sydämin muutaman viikon rentoutumisesta saarella ja palaisimme mielellään sinne lomailemaan tulevaisuudessakin. Saaren vehreys ja tunnelma vievät helposti mennessään ja sen päälle Langkawilla on tarjota yhdet upeimmista auringonlaskuista ja rannoista, joita olen nähnyt. Suosittelisin ehdottomasti Langkawia matkakohteena sinullekin, toivottavasti pääset nauttimaan sen tarjoamista hetkistä!