100 vuotias Suomi otsikkokuva

Suomi 100

Olin vähän yllättynyt, miten hillitysti Suomessa 100-vuotisjuhlat otettiin vastaan. Tietysti suomalaiseen itsenäisyyteen kuuluu tietty tyyneys, menneiden uhrauksien ja maanrakentamistyön muistaminen ja pimeyskin. Itsenäisyys on arvokasta, ei riehakasta. Mutta moni muu maa olisi tässä kohtaa todella repäissyt: tämänkin saavutuksen otimme jotenkin sisäänpäin katsoen. Suomalaisuus on hiljaista, myös juhlittaessa.

Me juhlimme täällä Singaporessa nostamalla maljan itsenäisyyspäivänä sekä kuuntelemalla ihanaa suomalaista klassista musiikkia Finland 100-konsertissa torstai-iltana. Elina Vähälän viulusoolot ja Sibeliuksen sävellykset toivat tuulahduksen kotimaata tännekin ja Okko Kamun johdolla vieläpä. Kyllähän itsenäisyyspäivän juhlintaan kuuluu Finlandia, ilman muuta.

 

Finland 100 konsertti

Suomalaisuuteen rakastuneet

Moni ulkosuomalainen huomaa noin viiden vuoden jälkeen joko kaipaavansa Suomeen tai arvostavansa suomalaisuutta ja Suomea eri tavalla kuin lähtiessään. Ei se varmasti kaikille tapahdu, mutta minulle suomalaisuus on noussut enemmän pintaan sekä iän myötä että myös kokemusten karttuessa. Pidin ilmiötä tuoreena ulkosuomalaisena tosi outona. Ajattelin siihen ehkä liittyvän näiden ihmisten jonkinlainen epäonnistuminen ulkomailla.

Nyt en kuitenkaan voi sanoa epäonnistuneeni ulkomailla tai että tunne edes olisi jotakin pois rakkaudestani muita kotimaitani kohtaan tai vähentäisi matkakuumettani. Enemmän kyse on osasesta itsensä hyväksymisen prosessia. Kun näkee muiden kulttuurien hyvät ja huonot puolet, elää niiden kanssa ja väistämättä vertailee, ei Suomi aina nouse voittajaksi. Mutta Suomi on hyvällä tavalla erilainen maa.

Koenkin yhä enemmän samaistumista siihen prosessiin, jolla suomalaisuus synnytettiin. Kielemme ja kulttuurimme nostettiin valtakulttuurin alta. Sen eteen tekivät töitä säveltäjät, kirjailijat ja monet muut, joiden sielussa paloi rakkaus suomalaisuutta kohtaan. En usko eristävään kansallisajatteluun. Sen sijaan uskon siihen, että meillä on uniikkia annettavaa tälle maailmalle ja kulttuurimme, kielemme, näkökantamme ja arvomme ovat aktiivisen säilyttämisen arvoisia.

Suomalaisia kuvia

Tänä vuonna pääsin kokemaan Suomea ihanan paljon. Minulle Suomen kokemuksiin liittyy luminen talvi sekä kesä järven rannalla. Vähemmän enää koskaan koen syksyn raskasta pimeyttä tai kevään loskaa. Sekin varmasti vaikuttaa muuttuvaan Suomi-kuvaan. Mitä kauempaa katsoo, sitä enemmän ehkä jättää pois arjen yksityiskohtia.

Ja hyvä niin. Kukapa juhlapäivänä haluaisi keskittyä siihen, miksi kaikki ei aina ole täydellistä? Tässä siis hieman omaa Suomi-kuvaani.

 

Instagramin Suomi-kuvia

Instagramin Suomi kuvia 2

 

Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat Travellover ja Vagabonda.