Vegaani Maanantai Lagnkawin saarella Malesiassa

 

Langkawi on hyvä kohde vegaanille

Langkawi on Malesian saariston suurin saari ja vetää puoleensa niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin turisteja hiekkarannoillaan sekä auringonlaskuillaan. Saapuessaan Langkawille turisti näkee edessään merestä nousevat vehreät kukkulasaaret. Ne huokuvat elokuvista tuttua seikkailun tunnelmaa ja saaren yksi vetonaula onkin sen luonto.

Ruokaturistille saari edustaa muun Malesian tapaan samaa lupausta seikkailusta: malaiji-, intialais- sekä kiinalaisvaikutteet sekoittuvat Langkawin pääkatujen ravintoloiden sekamelskassa läntisten vaikutteiden kanssa. Langkawin vegaaniravintolavalikoima on suppea: täysin vegaanisia ravintoloita löytyy Happy Cowsta vain kaksi.  Sitä ei tarvitse pelästyä, jos yöpyy esimerkiksi Pantai Cenangin turistialueella, jossa ravintoloiden suhteen on valinnan varaa.

 

Malesian saaristoa lentokoneesta

Malesialainen vegaaniruoka

Malesialainen ruoka on jo itsessään monitahoinen termi, koska siihen sisältyy jo heti alkuunsa kolmen eri kulttuuritaustan ruokakulttuuria. Vaikkapa Kuala Lumpurista poiketen, Langkawilta ei löydy kuin muutama täysin vegaaninen ravintola, joten turisti joutuu näkemään hieman enemmän vaivaa.

Malaijiruokaan kuuluu kuitenkin monta kasvispohjaista herkkua: tarjolla voi olla esimerkiksi sekä tofua että tempeä ja suurin osa kuppiloista pystyy taikomaan kasvissyöjälle kasvisnuudeliannoksen. Riisi on suuressa osassa ruokapöydässä ruokalajeissa kuten nasi lemak – rasvainen riisi ja nasi campur – sekariisi (päivän antimet riisin kera).

 

Buffet ruokaa Langkawilla

 

Langkawilla ruokaillaksesi et välttämättä tarvitse malaijin kielen termejä edes vegaanina, sillä turisteihin on totuttu. Mennessäsi täysin paikallisille sekasyöjille suunnattuun ravintolaan homma menee kuitenkin vaikeammaksi. Ensimmäisen hotellimme viereisessä paikallisten suosimassa ulkoravintolassa Joonaksen kasvisnuudeleissa oli lihaa. Paikallisille voi olla jopa huvittavaa, ettet haluaisi annokseesi ”jotakin täytettä”. Alta löydät hieman lisäapua kielimuurin murtamiseen.

Kuten muuallakin maailmassa, intialaisilta ravintoloilta on syytä tiedustella, sisältääkö kastike maitotuotteita tai gheetä. Ainakin alempana mainittu Sagar sekä pääturistikadun Maroush pystyivät valmistamaan ruokaa ilman eläintuotteita.

 

Bahasa Malaysia kasvissyöjälle

 

Kallis turistiruoka

Paikallisten makujen lisäksi Langkawin ravintolakaduilta saa melkein mitä tahansa muutakin. Pitsaa, meksikolaista, mereneläviä, thaimaalaista ja kebabia. Länsimaisillekaan suunnattuja paikkoja ei kuitenkaan ole erityisesti mietitty kasvissyöjien kannalta. Muutamat paikat eivät löytäneet listaltaan kasvissyöjälle mitään syötävää. Jotkut ravintolat taas olivat mielestämme hieman ylihintaisia. Kun hyvää ruokaa saa erittäin edullisesti, tuntuu oudolta maksaa humuksesta moninkertaista hintaa kokonaiseen annokseen verrattuna.

Oli myös selvää, että emme olleet paikalla sesongin aikana. Suositeltu rantabaari oli kiinni ja ehkä jopa lopettanut. Trip Advisorissa kehuttu pitseria ei koskaan auennut. Sen ulkopuolella ja nettisivuilla luki paikan olevan auki joka päivä viidestä lähtien, mutta tuolit oli kasattu pöydille, pihalla oli lakaisemattomia lehtiä eikä paikka vain koskaan ollut auki.

Se ei kuitenkaan haitannut. Löysimme nimittäin pari edullista ja herkullista kestohittiä, jonne oli ihana palata kerta toisensa jälkeen. Niiden lisäksi kävimme paikallisissa nuudelipaikoissa sekä esimerkiksi söimme falafelia ja humusta. Noista kokemuksista ei sinänsä tarvitse erikseen kirjoitella kotiin, mutta ne olivat hyvää vaihtelua ja paikallisissa nuudeleissa oli tulisuuden ystäville aina muuten myös sopivasti potkua.

Kaksi ravintolaa valikoitui meidän matkallamme ylitse muiden.

Tomato Nasi Kandar

Jalan Pantai Chenang

Buffet-ruokailu sekä ala carte (intialainen ja malaiji)

 

Tomato Nasi Kandar

 

Tomato-ravintola sattui sijaitsemaan aivan ensimmäisen hotellimme vieressä ja se olikin ensimmäinen kosketuksemme Langkawin ruokatarjontaan. Ravintolan yhdellä seinällä on ympäri vuorokauden auki oleva buffet, josta löytyi yleensä sekä suuri määrä erilaisia kasviskastikkeita että tofua ja tempeä. Hinnaksi kukkuralliselle lautaselle limun kanssa tuli päivästä vaihdellen 7-9 malesian ringgitiä, eli alle kaksi euroa per naama. Kaikki buffetin ruoat eivät kuitenkaan suinkaan ole vegaanisia tai kasvisruokia.

Buffet toimii täysin omatoimisesti suomalaisille tuttuna lounaslinjastona. Asiakas istuu sitten pöytään ja tarjoilija käy silmäilemässä annosta ja arvioi sille käyvän hinnan. Lähtiessä lasku käydään tietysti maksamassa. On myös mahdollista tilata ruokaa listalta. Tomato-ravintola tekee myös intialaista ruokaa ja erilaisia leipiä sekä pitkän listan verran vaikka mitä muuta. Alkoholia ravintolassa ei tarjoilla.

 

Tomato Nasi Kandarin ruoka-annos

Sagar

Jalan Pantai Tengah

Intialainen ravintola

 

Sagar ravintola Langkawilla

 

Sagar on aivan rantakadun keskuksesta lyhyen kävelymatkan päässä, mutta todellakin kävelyn arvoinen. Munakoisoruoat sekä kikhernekastike olivat yksiä parhaista maistamistani intialaisista kastikkeista. Voittivat siis monet Lontoon Brick Lanen ja sen ympäristön huippuina suitsutetut kokemuksetkin. Voisin kuvitella palaavani Langkawille lomailemaan jo ihan tämän ruoankin takia.

Ruoan lisäksi Sagarilla on hieman kulahtanut, mutta silti etenkin pimenevässä illassa kaunis puutarha. Paikka on valtava, enkä tiedä onko siellä vaikkapa sesongin aikana enemmän väkeä. Nyt nautimme yleensä ruokailusta yhden tai kahden muun seurueen kera valaistujen palmujen katveessa. Tarjoilijat ymmärsivät ruokavaliota koskevat pyyntömme ja osasivat näyttää listalta vegaaniset ruoat. Muutenkin palvelu oli ripeää ja ystävällistä.

 

Sagar ravintolan kastikkeita

 

Luksusruokailua ja muiden löytöjä Langkawilta

Pantai Cenangin alueella ravintoloita on paljon ja Kuahn alue on eläväistä, mutta Langkawilla kukoistaa myös hotelliresortmatkailu. Jos olet matkustamssa hotelliin, joka on kauempana muusta elämästä, tarkista vaikkapa englanninkielisen Vegan Food Quest blogin Langkawin oppaasta, missä luksushotelleista on tarjolla vegaanista ruokaa. Kaakkois-Aasiassa asuvat Caryl ja Paul keskittyvät nykyään nimenomaan luksusmatkailuarvosteluihin – kukapa ei silloin tällöin nauttisi luksuksesta!

Langkawilla tiet ovat hyväkuntoisia, taksit halpoja ja auton vuokraus yleistä. Hieman kauempaakin hurauttaa nopeasti vilkkaampiin maisemiin syömään, jos retkeilyyn käyttää muutenkin omaa kulkupeliä. Näin mekin yritimme tehdä esimerkiksi Kuahssa, mutta ravintolat eivät olleet auki enää myöhäiseen lounasaikaamme tai aikaiseen illallisnälkäämme.

Olisimme halunneet käydä Xin An Vegetarian Cafessa, joka löytyy Happy Cowsta ja jota muut bloggaajat ovat kehuneet. Tarkista aukioloajat ennen saapumista, sillä lounaan ja illallisen välissä ravintola on kiinni! Rebecca kirjoittaa ravintolasta ja häämatkastaan Langkawille englanniksi Vegan Travel-sivustolla – varmasti käynnin arvoinen paikka!

Yhteenveto

 

Paikallinen ravintola Langkawilla

Moni yksinkertainenkin paikallinen kuppila tekee kasvisnuudelit ilman ongelmia.

 

On olemassa kolmenlaisia matkakohteita: 1) hurjan vegaaniystävällisiä, 2) niitä, joissa ymmärretään kulttuurillisista syistä kasvissyöntiä ja mitä vegaanius tarkoittaa ja 3) sellaisia matkakohteita, joissa ei ymmäretä mitään tällaisesta hifistelystä.

Malesia sijoittuu näistä tuohon puoliväliin, Langkawi ehkä alemmas keskiväliä ja Kuala Lumpur ylemmäs, jos ei ykkösryhmään. Vaikka suorastaan vegaanisia ravintoloita on Langkawin saarella vähän, myös erikoisruokavalioita on Malesiassa joka lähtöön. Siksi tarjoilijat yleensä oikeasti kuuntelevat, jos kerrot heille rajoituksista ruokavaliossasi. He ovat myös rehellisiä: joka ilta meille huudelleen grillin poika kertoi meille suoraan, ettei voi tarjota meille edes nuudeliannosta, koska nuudeleissakin on kananmunaa.

Langkawilla ei mielestäni ollut ollenkaan vaikeaa löytää vegaaniruokaa, mutta jämähdimme silti suosikkiravintoloihimme, koska ne olivat yksinkertaisesti niin hurjan hyviä ja edullisia. Samoihin paikkoihin palaisin vaikka tänään. Herkullisia hetkiä paratiisisaarella!