Rakkaudella kaikenlaisia syöjiä kohtaan

 

Viime viikolla eräässä suomalaisessa pikkujoulutapahtumassa tarjoiltiin kaikille ruokailijoille herkullinen moussekakku jälkiruokana ja suurin osa ruokailijoista ei koskaan tiennyt, että jälkiruoka oli vegaaninen. Sen tiesivät vain ne, joilla tilattuna oli vegaanisen ruokavalion mukainen menu. Ei tarvitse muutenkaan olla vegaani syödäkseen enemmän vegaaniruokaa.

Vegaanius on sana, johon liitetään niin paljon arvoja ja jo käytyä keskustelua, että sekasyöjä voi jopa tuntea sen olevan jotenkin häntä vastaan. Näin ei ole. Meidän, jotka haluamme syödä kasviperäistä ruokaa vaikkapa myötätunnon ja ympäristön vuoksi, on annettava muille tilaa tai olemme ihan pöhköjä. Eihän muiden vieraannuttaminen kauemmas ajatuksista, joita he luultavasti eivät alunperin edes vierasta, auta ketään!

Sanotaan, että hyvässä blogissa on vain vähän kategorioita. Minulla niitä on enää kolme. Yhdeksi niistä kolmesta valikoitui edelleen vegaaniaihe. Haluankin nyt kertoa, miksi #VegaaniMaanantai matkablogissa ja miksi se on myös juuri sinua varten, söitpä mitä vaan.

Hyvä ruoka kuuluu kaikille – ei vain vegaaneille!

 

Vegaanileipomo

 

Vegaaniseen maanantaihin voi lihattoman maanantain tapaan osallistua kuka vain. Vaikka tekisit tietoisen muutoksen vain kerran viikossa lihattomana tai vegaanisena maanantaina tai vaikkapa päättäisit matkalla antaa mahdollisuuden suositellulle vegaaniselle ravintolalle, voit silti pitkällä aikavälillä vaikuttaa konkreettisesti ja positiivisesti sekä omaan että muiden elämään. Tietysti olisi huippuhienoa, jos innostuisit viemään asiaa pitemmälle, mutta lopulta kaikki ruokavaliomuutokset lähtevät meistä itsestämme. 

#VegaaniMaanantain tarkoitus onkin paitsi tarjota matkailuvinkkejä vegaaneille, myös kevyellä ja iloisella tavalla herättää ajatuksia ja näyttää, että omia valintoja voi tuunata yllättävän helposti ja ilman elämää suurempia menetyksiä. Moni vegaaniravintola on myös hyvä ravintola, ihan ilman sitä etuliitettäkin. 

 

Miksi kasvisruokavalio on eettisesti, terveyden ja ympäristön kannalta hyvä vaihtoehto?

Oikeutta eläimille kertoo lyhyesti suomeksi kasvissyönnin eduista

WWFn ”vähemmän lihaa lautaselle”-kampanjassa puhutaan ruokavalion vaikutuksesta ympäristöön

Hyvä Terveys-lehden artikkeli lihansyönnin vähentämisen terveyseduista

BBCn englanninkielisessä artikkelissa kysyttiin neljältä aihealueeseen perehtyneeltä professorilta lihan syönnin eettisyydestä

Oxfordin yliopiston tutkimus kasvissyönnin vaikutuksista vuoteen 2050 mennessä (englanniksi tiivistetty Oxfordin sivuilla) näyttää, miten se voisi pelastaa 8 miljoonaa henkeä ja vähentää ilmaston lämpenemistä

 

Miksi #VegaaniMaanantai?

 

Ravintola Ubudissa

Pizzeria maisemalla Ubudissa Balilla

 

Minulle on ollut tärkeää jakaa matkoilta vinkkejä kuinka syödä hyvällä omallatunnolla hyvää ruokaa. Vegaaniruoan löytäminen ei aina ole helppoa ulkomailla. Olemme usein itse juuri hyvien blogien tai esimerkiksi HappyCow-palvelun kautta jaetun tiedon varassa etsiessämme vieraassa paikassa hyviä ravintoloita. Päivitämme palveluita siksi myös itse.

Yksi ongelma on kuitenkin, kuinka löytää ne blogit, jotka kirjoittavat nimenomaan vegaaniruoasta. Etenkin matkablogit, joissa ruoka on yleensä sivuosassa, ovat tässä mielessä hankalia. Nyt olen törmännyt kampanjoihin, kuten Sir Paul MacCartneyn perheineen luotsaama #MeatFreeMonday, #MeatlessMonday sekä nyttemmin #VeganMonday.

Jotta postaukseni olisi helpompi löytää, ilmestyvät ne nykyään tällä #VegaaniMaanantai tunnisteella, jota voin sitten käyttää myös somessa. Klikkaamalla sivupalkin logoa tai yläpalkin tekstiä saat näkyviin kaikki blogin vegaanipostaukset omalla sivullaan.

Mitä juuri sinun panoksesi vaikuttaa?

Vuodessa on kokonaisuudessaan 52 maanantaita. Se on enemmän vegaanisia päiviä kuin mahtuu yhden kuukauden vegaanihaasteeseen osallistumiseen. Entä jos sinun kasvispäiviäsi olisivat sekä maanantai että torstai? Tällöin päiviä kertyisi jo yli sata! Tuossa yli kolmessa kuukaudessa valintasi kautta voisi säästyä useiden kymmenien eläinten henki, useita kymmeniä neliömetrejä metsää, 400 kiloa hiilidioksidia ja satoja kiloja rehuksi käytettävää kasviravintoa (tähän arvioon käytin kahdesta amerikkalaisesta arviosta pienemmän vaikutuksen listannutta laskelmaa).

Esimerkiksi 90% kasvattamastamme soijasta päätyy eläinten rehuksi. WWF kertoo, että vuosittain miljardeja hehtaareja metsää tuhotaan soijan kasvatuksen tieltä, koska ruoan tuotantomme on kasvettava elintason noustessa ympäri maailman. Jos vähentäisimme lihan syöntiämme, voisimme osaltamme helpottaa tilannetta ja varmistaa, että ruokaa riittää myös maissa, joissa ei vielä syödä tehotuotettua lihaa samoissa määrin. Kyse ei ole pelkästään eläinten oloista, vaan myös ihmisten sekä ympäristön hyvinvoinnista. 

 

Maanviljelyä

 

Voisin toki kirjoittaa kolesterolista ja punaiseen lihaan liittyvästä kohonneesta syöpäriskistä, mutta se ei ole tämän asian ydin. On nimittäin fakta, että jos syöt vegaanista pitsaa, sipsejä ja suklaata joka päivä, vegaanius ei tee sinusta laihaa ja tervettä. On minulla siinä tapauksessa kuitenkin sinulle myös hyviä uutisia: on olemassa juuri tällaiseen ruokaan keskittyvä hyvä Facebook ryhmä, Sipsikaljavegaanit!

 

Miten vegaanin tulisi elää vaikuttaaksen eniten eläinten hyvinvointiin?

Xavier Cohen voitti käytännön etiikan esseekilpailun Oxfordin yliopistolla tekstillään ”How should vegans live?”. Siinä hän argumentoi, että veganismi elämäntapana on liian tiukka vedotakseen suurimpaan osaan ihmisistä ja siksi todella eläimille koituvasta kärsimyksestä välittävien tulisi pyrkiä edistämään pienempiä muutoksia yhteiskunnassa. Ne voisivat varmemmin johtaa tehotuontantoeläinten olojen paranemiseen ja eläinten kärsimyksen vähenemiseen. Olen Xavierin kanssa ainakin osin samaa mieltä.

Minun kanssani samaan pöytään mahtuvat muita ruokavalioita noudattavat. Haluan myös itse kuunnella muita ja kuulla heidän argumenttinsa. Yksin nurkassa puhiseminen, koska sukulainen syö vieressä kalaa tai makkaraa, on ihan tyhmää. Vaikkapa mummilta olen oppinut sotavuosien jälkeisestä ruokapulasta ja miten omat valintani ovat etuoikeus.

Kyse ei ole siitä, että vegaani ei söisi jotakin pysyäkseen hengissä. Enemmänkin on kyse siitä, että pyrimme tekemään parhaita mahdollisia valintoja, jotka ovat kestäviä. Asioiden liika kärjistäminen on yleensä kaikin puolin pahasta!

 

 Yhteenveto

Uskon, että positiiviset esimerkit ovat hyvä tapa tuoda esille, kuinka helppoa on olla kasvissyöjä ja vegaani. Sen ajatuksen toivon kypsyvän sinunkin mielessäsi, jos et jo hae täältä vaikkapa vegaanisia ravintolavinkkejä omaan käyttöösi. Ennenkaikkea haluan muiden matkablogien tavoin kertoa kivoista ruokapaikoista, joista saa hyvää ruokaa. Tietenkin kerron niistä paikoista, joissa itse käyn. Minun valintani sattuvat olemaan vegaaniruokaa tarjoavia paikkoja. Toivottavasti vinkeistäni on apua sinulle. Ja jos satut olemaan kaltaiseni matkustava vegaani, käypä vilkaisemassa uutta vegaanisivua!