Matkaideoita ja matkaunelmia

Matkaideoita ja -unelmia mietitään tällä kertaa yhteistyössä ebookersin uuden hintakartta-palvelun kanssa.

Marraskuussa havahduimme siihen, että joulu tulee ja viettäisimme sen tänä vuonna ensimmäistä kertaa Aasiassa kahdestaan. Reppumatkaajan mielemme lähtivät raksuttamaan: minne mennään? Mistä löytyisi nyt matkaidea?

Joulun matkakohteeksi valikoitui ihana Hoi An Vietnamissa. Odotimme pyöräilyä joenrantaa pitkin kasvisruokapatojen ääreen, naurua kantiksen pöydässä edullisten juomien ääressä, veikeitä vesipuhveleita sekä vanhan kaupungin upeiden paperilyhtyjen loistetta. Yhtenä iltana hurauttaisimme taksilla sympaattiseen Da Nangiin kuuntelemaan livemusiikkia. Huomasin meidän puhuvan kaipaavasti Vietnamin ihanista keitoista, joiden yrtit ovat tuoreita ja saavat liemen maistumaan.

 

Hoi Anin maisemia

Matkaidea syntyy innostuksesta ja muuttuu matkaunelmaksi

Matkaidea voi lähteä muiden suosituksesta, upeista kuvista tai blogien reissujutuista. Mieheni on loistava tutkimaan ja löytämään vaihtoehtoisia polkuja, kuten vaikkapa Langkawin saaren Balin vaihtoehtona, kun tulivuorenpurkaus uhkasi stopata matkasuunnitelmiamme aiemmin syksyllä. Kaikki ideat eivät kuitenkaan ota tuulta siipien alle ja jotkut muhivat mielessä vuosikausia, ennenkuin ne otetaan todella harkintaan.

Vaikkapa Hoi Aniin matkustamiseen vaikuttivat käytännön syyt: vapaat olivat vain lyhyet ja takana kiireinen pari kuukautta Singaporeen muuton tiimoilta. Mietimme siis paikkoja, joissa tiedämme voivamme lomailla rennosti, jonne pääsemme nopeasti ja edullisesti ja jotka mahdollistavat juuri sellaisen rennon olemisen, jota kaipaamme joulun hyvinvointijuhlaan, jonka normaalioloissa viettäisimme nauraen ja nautiskellen perheen seurassa.

Matkaidea voi olla jotakin, mikä on helppoakin toteuttaa. Hoi Aniin paluu oli nyt sen verran helppoa, että pakkasimme vain reppumme ja menimme. Jos asuisimme Lontoossa, siitä voisi hyvinkin kehittyä matkaunelma. Matkaunelmaksi asti kehittyvä idea kypsyy mielessä joskus pitkäänkin, kunnes mahdollisuus sen toteuttamiseen tavalla tai toisella lopulta syntyy.

Hyvä matkaunelma on mahdollista toteuttaa joskus

Minulla on taskussa jo monta matkaunelmaa tuleville parille vuodelle pidemmille lomille: joulu Suomessa, rentoa oleskelua Lombokilla ja Gileillä, safarille Afrikkaan, Sydney ja siitä matkailuautolla Australian teitä pitkin seikkailemaan, Miamiin katsomaan NFL-pelejä, – kyllä kiitos, koska mennään? Lyhyempiä breikkejä haluan toteuttaa esimerkiksi Thaimaan Chiang Maissa ja Phuketissa, Laosissa, ja hei koska mennään takaisin Kuala Lumpuriin, Hanoihin tai Balille?

 

Panda Chengdussa

Chengduun mentiin katsomaan pandoja ja matkaunelmaa oli kehitelty jo jonkin aikaa.

 

Suuremmat matkaunelmat vaativat kuitenkin sekä lomaa että rahaa, se on selvä. Mitä pitemmät lennot ja muut kulut unelmaa rajoittavat, sitä kaukaisemmalta se myös tuntuu. Joskus joku juttu on niin vaikea toteuttaa, että lopulta se ei enää edes tunnu asialta, joka on tavoittelemisen arvoinen.

Meille vaikkapa 7 kuukautta matkalla oli mahdollista toteuttaa, kun taas muutama tuttu kommentoi, että on jo liian vanha vain jättämään kaiken. Se ei edes houkuttaisi. Unelmat niin matkoista kuin muistakin asioista ovat henkilökohtaisia ja se, milloin ne ovat lopulta kuitenkin liian mahdottomia, riippuu vain sinusta.

Mistä sitten tietää, onko jokin mahdollista?

Vietnamin ystävien Facebook-ryhmässä kyseltiin mielestäni hyvä kysymys: millainen budjetti teillä on ollut Vietnamissa lomaillessanne? Emme ehkä aina haluaisi miettiä budjetin tai lomapäivien määrän määräämiä tai vaikkapa säiden rajaamia realiteetteja matkasuunnitellussa, vaikka se olisi hirveän järkevää. Itse käytämme matkustaessamme ja kotonakin kännykässä budjettiohjelmaa, johon kirjaamme kaiken käyttämämme rahan. Silloin olemme ainakin tietoisia kulutuksemme todellisesta tasosta, vaikka emme asettaisikaan kovin tarkkoja budjetteja etukäteen. Se ei kuitenkaan auta, jos yrität vasta löytää budjettiisi sopivan matkakohteen.

Ebookers on nyt lanseerannut uuden hintakartan, jossa voi tarkastella lomakohteen hintatasoa ja muutenkin tarkistella, täyttääkö se omat kriteerit. Kävin koittamassa hakukonetta muutamaa sellaista kohdetta koskien, joissa olemme nyt viimeisen vuoden aikana viettäneet enemmän aikaa. Sekä Lontoon, Vietnamin kaupunkien että Kuala Lumpurin kohdalla hinta-arviot olivat mielestäni realistiset, vaikka oluen hinnan arvio viimeisen kaupungin kohdalla oli edullisemmasta päästä tarjontaa.

 

Ebookersin uusi hintakartta

Tuttuja maisemia hintakartalla.

 

Voisin kuvitella jatkossa käyttäväni palvelua myös oman matkaidean löytämiseen: vaikkapa sen joulukohteen valinnassa olisi ollut hauska tapa viettää iltaa etsien uusia mielenkiintoisia kohteita omilla hakukriteereillä ja katsoa, löytyisikö sieltä joku uusi paikka, jota kehitellä kohti unelmaa tai onko kone samoilla linjoilla kanssamme? Sopivan matkakohteen voi myös arpoa itselleen. Minulle tuntui tipahtelevan eurooppalaisia kaupunkeja, pitäisiköhän tämä ottaa vinkkinä?

Moni kohde, joka on lopulta ollut aivan ihana, on löytynyt puoli vahingossa. Olemme myös käyttäneet paljon aikaa hintatason etsimiseen blogeista. Jatkossa yhtenä lähteenä voisin katsella myös tuota hakukonetta etenkin, kunhan siihen lisätään vielä lisää kohteita. Potentiaalia olisi toki myös kerryttää vielä kattavampi tietopankki. 

Matkabudjettiin vaikuttaa tietysti myös, yövytkö luksusresortissa vai paikallisessa hostellissa ja syötkö huippuravintolassa vai paikallisten seassa kuppilassa ja sen voi ottaa ainakin jonkin verran huomioon vaihtamalla haun asetuksia. Mitä mieltä olette hakukoneesta? Itse tykkään kyllä ajatuksesta ja otan avosylin vastaan kaikki tietolähteet matkasuunnitteluun.