VegaaniMaanantai Hoi Anissa

 

Vietnamilainen ruoka on tunnettua ympäri maailman upeista mauistaan. Yleensä puhutaan katukeittiöruoasta sekä usein lihasta, mutta Vietnam on itseasiassa oman kokemukseni mukaan yksi parhaista kasvisruokakohteista. Suurelta osin tämä johtuu siitä, että kasvisruokavalio kulkee käsikädessä aasialaisten uskontojen, etenkin buddhalaisuuden, kanssa. Pelkästään kasvisruokaan erikoistuneita paikallisia ravintoloita on paljon, mutta myös ulkomaalaisten kasvava kiinnostus kasvisruokaa kohtaan on huomattu. Kun joulun ajan matkakohteeksi varmistui Hoi An, odotimmekin innolla hyvää ruokaa: tuoreilla yrteillä maustettuja nuudelikeittoja sekä banaaninlehteen käärittyä tofua.

Vaikka olen kirjoittanut Hoi Anista ennenkin, löytämiemme paikkojen myötä halusin koota kokemuksia hieman paremmin yhteen. Kauneutensa lisäksi kaupunki on nimittäin myös hyvä ruokakohde ja monet ravintolat tarjoavatkin ruoanlaittokursseja, joiden kautta Vietnamin ruokakulttuuria voisi viedä kotiin asti.

Erikoisruoistaan kuuluisa Hoi An

Jokaisella Vietnamin alueella on vähintään omanlaisensa nuudeliruoat, joita tosin ei maallikko välttämättä ihan heti toisistaan tunnista. Yleensä ne ovat keittoja. Hoi Anin nuudeliruoan Cao lầun erikoisuus piilee juuri sen nuudeleissa. Ne ovat paikallisesti valmistettava erikoisuus, jonka erikoisluonteeseen vaikutteensa niiden valmistukseen käytettävä vesi. Nuudelit ovat melko paksuja, hieman kuin vaikkapa udon, mutta myös karheampia. Ruokalajista on saatavilla todella hyviä kasvisversioita esimerkiksi alempana mainitusta Dam-kasvisravintolasta, eikä kasvisruoka ole yhtään sen epäaidompi kuin possuannoskaan – kun ruoassa on Cao lầu-nuudeleita, syöt Cao lầua. Muiden alueiden nuudeliruoista eroten Hoi Anin nuudeliruoka ei ole keitto, vaan salaatti, nuudelit ja muut täytteet sekoitetaan hyvin vähässä liemessä.

 

Cao Lau

 

Muita erikoisuuksia ovat valkoinen ruusu, ”white rose”, joka on yleensä katkarapu- tai lihatäytteellä täytetty riisitaikinanyytti. Valmis nyytti muistuttaa kuulemma ulkonäöltään ruusua. Kasvisversion löydät vaikkapa Minh Hien-ravintolan listalta. Toisaalta väitetään todellisen oikean valkoisen ruusun reseptin olevan salaisuus, joka on yhden perheen hallussa. Voit kuitenkin opetella niiden tekoa kokkauskursseilla. Hoi Anin pannukakut, Banh Xeot, melko rasvaiset ohuet letut, eroavat myös muualla tarjottavista. Letut tarjotaan riisipaperin, yrttien ja vihannesten kanssa. Niistä taitellaan omien kykyjen mukaan syötäviä rullia. Parhaat Banh Xeot sain vuosia sitten yllättäen hyvin pienessä ja paikallisessa Tam Quang Minh-ravintolassa. Näiden lisäksi suosittelen koittamaan Minh Hien-ravintolan banaaninlehteen käärittyä täytettyä tofua.

Hoi Anin ehkä paras kasvisruokapaikka on Minh Hien

50 Trần Cao Vân, Phường Minh An, Hội An

Minh Hien nettisivu menu tosin ei (vietnamilaiseen tapaan) toimi

 

Koira Minh Hien ravintolassa

 

Joka kerta, kun olemme Hoi Anissa ajaudumme syömään Minh Hienissä useamman kerran, vaikka se ei koskaan ole ollut ihan omilla kulmilla. Ravintola on ulkoilmaan avautuva tila, jota reunustavat sarjakuvakirjat. Pöytien lasin alle ovat matkailijat jättäneet käyntikorttejaan, valokuvia sekä kehuja ruoista. Hanasta saa tuoreolutta erittäin halpaan hintaan ja ravintolaa vahtii hyvin ruokitun oloinen koira. Katosta roikkuvat muovisista vesipulloista askarrellut lyhdyt.

Mikään näistä asioista ei riittäisi vetämään meitä kuitenkaan näin paljon puoleensa. Syynä useaan vierailuun on loistava ruoka. Monesta muusta paikasta poiketen, kasvisruoka on maustettu hyvin ja valmistettu ajatuksella. Ei ihme, että paikan kokkauskurssi on suosittu! Kaiken kruunaa täytetty tofu banaaninlehdessä, jota kannattaa ehdottomasti paikan päällä käydä maistamassa. Sen lisäksi listalta löytyy monta Hoi Anin alueen erikoisuutta, joita kasvissyöjä ei muutoin aina pääsisi maistamaan.

 

Tofu banaaninlehdellä

 

Jo vuosia sitten Minh Hienin suosio oli niin suuri, että vastapäinen liharuokaa tekevä paikka alkoi mainostaa suurin kirjaimin tarjoavansa myös kasvisruokaa. Nyt kilpailija tarjoaa myös tuoreolutta, jota alkaa pikkuhiljaa saada muualtakin Hoi Anista ja kasvisruokamainokset taitavat olla pääosassa naapurinkin edessä. Hinnat ovat Minh Hienissä yksinkertaisempia kasvisravintoloita kalliimmat, mutta ehdottomasti panostuksen arvoiset. Banaaninlehteen kääritty iso tofunpala maksoi 70000 dongia eli noin 2,5 euroa.

Kehuttu Am-ravintola kauempana keskustasta

33d, Lý Thái Tổ, Sơn Phong, Hội An

Am-ravintola Trip Advisorissa

 

Am ravintolan sisustusta

 

Saimme iltaa ystävien kanssa istuessa kuulla kehuja Am-ravintolasta kauempana Hoi Anin keskustasta. Ensimmäisellä reissullamme olimme syömässä likomärkinä pyöräreissun jälkeen sen viereisessä paikallisessa vegaaniravintolassa, jossa ei juurikaan puhuttu englantia. Silti onnistuimme siellä hyvin tilaamaan käsittämättömän halvat ruoat sekä vastailemaan tarjoilijatytön kysymyksiin siitä, kuinka kauan olemme olleet kasvissyöjiä. Kuvittelimme Amin sijainnin takia sen ehkä olevan saman paikan uusi inkarnaatio. Näin ei kuitenkaan ollut, vaan kaksi ravintolaa elää yhä aivan vierekkäin.

 

Am ravintolan ruokaa

 

Am on länkkärimakuun sisustettu ja ruokalistaltaan hinnakkaampi sekä mietitympi, paikallinen kuppila taas elää paikallista elämäänsä yhtä nuhjuisena ja jollakin tapaa sympaattisena kuin ennenkin. Kaikki Amin ruoka oli ihan hyvää, mutta meidän makuumme kaipasi mausteita. Etenkin paistettu tofu olisi vaatinut jotakin lisää, sillä pelkkä pehmeä tofu uppopaistettuna oli melko laimea kokemus. Ystävämme mainitsi, että paikka tuputtaa kaikkia asiakkaitaan kirjoittamaan arvosteluja nettiin ja varmasti tuolla sijainnilla ei ole helppo turistiasikkaista kilpailla. Ravintolaan hurauttaa kuitenkin sujuvasti pyörällä ja matkalla voi vaikkapa käydä ihastelemassa peltomaisemia ja vesipuhveleja.

Paikallisella paikalla, Tam Quang Minh, Amin vieressä (periaatteessa sama osoite 33 Lý Thái Tổ, mutta ilman d-kirjainta) on loistavat Bánh Xèo-pannukakut sekä rullat. Muovipöytiä ja paikallista meininkiä kavahtaville Am tarjoaa varmemman ratkaisun miellyttävällä sisustuksellaan sekä kahvallisista mukeista tarjoillulla sitruunamehulla.

Pieneltä kujalta löytyi paikallinen kasvisbuffet Dam

20, 71 Phan Châu Trinh, Phường Minh An, Hội An

Dam-ravintola Trip Advisorissa

 

Dam kasvisravintola

 

Muistamme hämärästi etsineemme tätä paikaa aikaisemmalla matkalla. Löysimme pienen ruokatorin, josta jatkui kuja, mutta oletimme paikan lopettaneen. Sittemmin olemme oppineet vietnamilaista katumerkintää: 20, 71 tarkoittaa paikan sijaitsevan pääkadun numerosta 71 lähtevällä kujalla. Täältä löytyy loistava vegaaninen kasvisbuffet Dam ja sitä vastapäätä uusi suosikkikahvilani koko kaupungissa, Le Fê Cafétéria, joka sijaitsee puolestaan osoitteessa 69, 3 Phan Châu Trinh. Kumpikaan paikoista ei siis sijaitse isommalla kadulla Phan Châu Trinh (ihan helppoa tämä osoitteiden luku, eikö vaan?).

Dam on ihanan nuhjuinen paikka, josta saa buffetin lisäksi soppakeittiöstä erilaisia nuudeliruokia. Myös listalta voi halutessaan tilata annoksen. Lähinnä tarjolla on erilaisia kasviksia sekä mock meat-ruokia, joista voi osottamalla koota itselleen riisilautasen noin 35000 dongin hintaan, eli hieman päälle 1,2 eurolla. Ilmaiseksi ruoan kanssa saa teetä ja vettä sekä riisiruokien kostuttamiseen keiton.

 

Buffet ruoka

 

Dam-ravintolassa söimme muun muassa jouluna. Ravintolan henkilökunnasta ainakin muutama mies katseli kiinnostuksella vietnamiksi tekstitettyä videota, jossa selvitettiin Jeesuksen tarinaa. Innokkaasti he meillekin huikkailivat hyvät joulut, kun saavuimme ruokailemaan. Ruoan painikkeeksi vastapäisestä kahvilasta sai hyvää vietnamilaista jääkahvia kauniisti sisustetussa ympäristössä. Kahvilan keskellä on kala-allas, jossa ui suuri määrä värikkäitä karppeja. Sateisena päivänä puoliksi avoimen kahvilan takatilan täytti rauhoittava sateen ropina.

Banh mi ilman mainetta ja mammonaa

88 Thái Phiên, Phường Minh An, Hội An

Phi Banh Mi Trip Advisorissa

 

Leipäjono

 

Hoi Anin turistisuuden vuoksi julkisuus on kultaakin kalliimpaa paikallisille kojuille. Paikat toivovat hyviä arvosteluja ja onnenpotkua, jossa joku saa massat liikkeelle juuri tiettyyn paikkaan. Niin on käynyt yhdelle Hoi Anin täytettyjä banh mi leipiä myyvälle kuppilalle. On hullunkurista kävellä paikan ohi ja katsella turistien jonoa. Ja vain siksi, että Anthony Bourdain, julkkiskokki Amerikasta, sattui kehaisemaan juuri tätä paikkaa. Noinkohan Anthony oli ensin syönyt läpi kaikkien muiden kojujen tarjonnan? Kävimme vilkaisemassa ja listalla ei kasvisvaihtoehtoa edes ole. Kuulemma joku on onnistunut kasvisleivän vaivalloisesti saamaan, mutta koko ajatus ei nyt inspiroinut. Sen sijaan minä, en kovin kuuluisa, mutta monta banh mitä syönyt, suosittelisin kuhisevaa, mutta ei pitkää jonoa vaativaa banh mi-kojua!

Tiedän, että menette sinne Anthonyn suosittelemaan paikkaan ja ymmärrän kyllä. Mutta käykää sitten koittamassa tätä. Avokado oli muuten todella hyvä lisä tulista vierastavalle enkä ole sitä ennen banh missä tavannut. Jos et ole ennen maistanut banh mitä, se on aivan erilainen kuin mikään muu leipä: yrttinen, tulinen ja hirveän koukuttava. Niin koukuttava, että olen kuullut tarinoita, kuinka tutut tuovat taskuleipiä lentokoneessa kotiin ja Joonaskin taisi ostaa niitä kerran hotellille ainakin viisi, jos nälkä yllättää illalla. Kasvisvaihtoehtoja on tarjolla vain osassa kojuja. Silloin leipään laitetaan välillä ällöttävänkin aidon oloisia lihankorvikepaloja tai tofua. Itse tykkään tofuvaihtoehdosta paljon enemmän, mutta mock meat sopii kyllä leipään hyvin.

Hoi An ja länkkäriruoka

Circle cafe, 317 Cửa Đại, Cẩm Châu, Hội An

Circlen delivery-menu

 

Burgeri Cirle ravintolassa

 

Moni paikka myy Hoi Anissa länkkäriruokaa ja suuri osa siitä on vietnamilainen näkemys siitä, mitä se voisi olla. Toisaalta vaikkapa australialaisomisteinen Dingo Deli perustaa pitkälti herkkunsa juustoon, joten täysin vegaanin voisi olla vaikea löytää listalta montaa sopivaa annosta. Käydessämme siellä vielä juustoa syödessämme, ruoat olivat hyviä, joskin hintavia. Aiemmilla reissuilla olemme käyneet myös Karma Waters ravintolassa, jonka totesimme hyväksi ja jonka toiminta vaikuttaa kaikin puolin hyvälle.

Olen ennenkin maininnut, että meillä on ravintolaa pitäviä ystäviä Hoi Anissa. Circle on ehdoton herkuttelupaikka, kun länkkäriruoan tarve iskee. Sopii sekä kasvis- että lihansyöjille ja kasvisburgerista saa vegaanisen pyytämällä sen ilman majoneesia. Circlessä on myös takuuvarmasti hyvä palvelu. Aamuyöhönhän meillä siellä aina menee (vaikka ravintola nykyään menee kiinni virallisesti yhdeksältä), mutta ei ruokapostausta voisi oikein kirjoittaa ilman lämmintä mainintaa ja yritystä tuoda asiakasvirtaa Jeffin suuntaan. Tuskinpa hän sitä amerikkalaistyylisillä burgereilla tarvitsee, sen verran on perfektionistin vikaa, että kaikki yksityiskohdat on mietitty just eikä melkein ja paikka tuntuu joka kerta kuhisevan enemmän ihmisiä.

Uutuutena tällä kertaa oli Hoi Aniinkin laskeutunut ruokatilauspalvelu. Kuulemma hieman vaikeuksia on kaupunkialueen ulkopuolella, jossa taloilla ei sinänsä ole osoitteita, vaan ihmiset kuvailevat talonsa. Hauskaa touhua kaiken kaikkiaan tuo ravintolayrittäjyys ulkomailla. Ja rankkaa myös. Menkää Circleen ja kirjoittakaa sitten hyviä arvosteluja. Siellä tehdään töitä täysillä ja ruoka on hyvää.

Yhteenveto

 

Hoi Anin ruokatori

 

Hoi An muuttuu rytinällä turistirahan perässä ja muutosta on vielä varmasti tulossa paljon. Osa siitä tuo uusia loistavia paikkoja, osa tarkoittaa, että vaikkapa tonttien hinnat alkavat olla melkoiset. Kuitenkin kaupungin sydämessä kannattaa käydä tarkastamassa myös vaikkapa ruokatori, jolta turistikin voi hieman paikallista korkeampaan, mutta silti erittäin edulliseen hintaan ostaa mukaansa vaikkapa hedelmiä tai Hoi Anin kuuluisia nuudeleita. Kaupunki on yksi ehdottomia suosikkejani ja toivon kovasti, ettei liian kova turismi tuhoa kaikkea muuta altaan. Vietnamilaisen paikalliselämän ihanat piirteet värittyvät Hoi Anissa länsimaiseen makuun kekseliäästi sisustetuilla kahviloilla ja ravintoloilla. Toivottavasti näistä paikoista jokin osuu myös sinun matkallesi!