Kiinalainen uusivuosi

 

Kiinalainen uusivuosi valtasi tänä viikonloppuna Singaporen ja tämä on minullekin ensimmäinen kerta, kun koen kiinalaisväestön suurimman juhlan ihan omakohtaisesti sitä juhlivien keskellä.

Tuttavallisemmin CNY (lyhennys sanoista Chinese New Year), Lunar New Year, kevätfestivaali (spring festival) sekä Vietnamissa Tet, on vuoden suurin juhla Singaporen kiinalaiselle väestölle sekä tietysti kiinalaisille ympäri maailman. Lisäksi sitä juhlitaan monen päivän edestä sekä vapaapäivin ainakin Vietnamissa, Bruneissa, Hong Kongissa ja Macaussa, Taiwanissa, Malesiassa, Filippiineillä ja Indonesiassa.

Muuten vain hienoilla menoilla osallistutaan ainakin Australiassa, Koreassa, Mauritiuksella, Thaimaassa ja Kambodzassa sekä nykyään tietysti myös jonkin verran Helsingissä ja kaikissa muissakin isommissa kaupungeissa. Huh, ei siis mikään pieni juttu ja parhaimillaan juhlitaan viikko!

 

Koiran vuosi alkaa

 

Kiinalainen uusivuosi onkin yksi maailman suurimmista juhlista ja aiheuttaa maailman mittakaavassa suurimman ihmisten liikkeen paikasta toiseen heidän palatessaan kotiseuduilleen. Kiinan television uudenvuodenshow on kuulemma maailman katsotuin televisio-ohjelma. Tänä vuonna näimme sitä hetkisen ja ihmettelimme ohjelmaa, josta nousikin sitten kansainvälistä kohua (halutessasi voit lukea kohusta lisää BBCn uutisesta).

Miltä se uusivuosi koiran vuodeksi vaihtuessa sitten vieraan kulttuurin silmin katsottuna näytti ja mitä sain siitä itse irti? Heti voin tiivistää, että sain siitä irti paljon. Alta löydät myös linkit, joita voit käyttää, jos Singaporen kiinalainen uusivuosi osuu nyt tai tulevina vuosina kohdallesi.

Kiinalainen uusivuosi näkyy kotikadulla ja kaupungissa

 

Colaa lohikäärmeen suusta

 

Juhlaan valmistautuminen alkoi heti omaa uudenvuoden viettoamme seuraavana päivänä. Kauppojen eteen alkoi ilmestyä punaisin lohikäärmein koristeltuja coca cola- ja oluttönkkiä ja kaupan ulkoseinustaa reunustivat punaiset koristeet, joissa komeili sarjakuvakoiria. Erilaisia keksipurkkeja ilmestyi myös erityishyllyyn satoja. Hieman niiden jälkeen alkoi katukuvaan ilmestyä enemmän punaisia kiinalaisia lyhtyjä sekä koristeita.

Viime viikolla katuilme muuttui täysin, kun sinne ilmestyivät mandaarinipuut punaisin rusetein, pensaat ja puut joiden oksista roikkuu lukuisia punaisia kirjekuoria, uudenvuoden temppelimenoihin liittyvät polttouunit ja niissä poltettavat paperiset lahjat, punaiset lahjakassit, ananaksen muotoiset paperikoristeet sekä koirakoristeet. Päätien toiselle puolen tuli pieni lava, jonka taustana oli sarjakuvakoiria ja tien yli viriteltiin kymmeniä ellei satoja punaisia lyhtyjä.

 

Punaisia kirjekuoria

 

Illalla kotitalon grillialueella on ollut jos jonkinmoista juhlaa ilta toisensa perään, mutta singaporelaiseen tyyliin haittaa ei juhlista ole ja ne loppuvat ennen nukkumaanmenoaikaa. Kaupungilla mainokset vaihtuivat uudenvuoden toivotuksiksi sekä kehotuksiksi tehdä sukulaisten kanssa vietettävästä uudenvuoden juhlasta ainutkertainen ostamalla vaikkapa tönkkä olutta, sillä juhlahan on vain kerran vuodessa. Sen lisäksi hedelmäkaupat vaihtoivat näkyvimmille paikoille mandariinit ja ananakset, jotka tuottavat onnea.

Tähänhän kaikkeen on ihan helppo samaistua – tuli vain vähän outoon aikaan vuotta joulu!

Värikäs Chinatown

Chinatown koristautui tietysti vielä erityisen kauniisti ja huolella valoin ja lyhdyin. Pystyyn pistettiin myös juhlaan liittyvää ruokaa myyvät markkinat. Suuri Buddha Tooth Relic-temppeli keskellä Chinatownia tulvi punaisia koirapehmoleluja, silkkisiä kirsikkapuita, värikkäitä koristeita sekä punaisia lyhtyjä. Teiden päälle nousi lootuksen ja mandariinin muotoisia valoja. Joka puolelle nousi myös koirahahmoja, joista osa kurkisti ananaksen sisältä – ananas kun kuulostaa kiinaksi nähtävästi samalta kuin hyvä onni.

 

 

Vaikka olen joskus ollut mukana kiinalaisen uudenvuoden tapahtumassa Lontoossa, tuntui ihan erilaiselle, kun paikalliset todella tulivat Chinatowniin ostamaan ruokia, katselemaan kojuja ja pyörimään ihmisvilinässä. Tämän uudenvuoden hienous on paljolti ollut sen aitous ja se, että joku todella juhlii. Muualla Chinatownin koristukset ja uudenvuoden juhlat ovat tainneet kuitenkin olla enemmän turisteja ja meitä uteliaita varten.

Singaporessa niitä kiersivät paikalliset, esimerkiksi temppelin munkit mukaan luettuna ja televisiossa puhuttiin siitä, kuinka nuoretkin ovat löytämässä perinteisen torin. Tätä kirjoittaessa sunnuntai-iltana oma piha on edelleen täynnä juhlivia perheitä ja lohikäärmetanssin rummut kuuluivat kattoterassille vielä hetki sitten.

 

 

Chinatownissa vietettiin uudenvuoden avajaiset, mutta suurin uudenvuoden show eli Chingay-paraati on vielä tulossa ensi viikonloppuna. Siinä valaistut floatit eli lavat eri hahmoineen kulkevat pitkin katuja ja tulossa saattaa olla myös lohikäärmetanssia ja muita esityksiä.

Kiinalaiseen uuteenvuoteen kuuluu uskomuksia ja perinteitä

Uudenvuoden aloittaminen oikein on tärkeää. Vanhan vuoden päätteeksi jaetaan esimerkiksi toimiston siivoojalle punainen kirjekuori, johon sujautetaan jokin onnenluku kahdeksaan viittaava määrä rahaa: siis vaikkapa 8, 88 tai 888 dollaria rahaa. Toimiston aulavahti puolestaan jakaa toimistoihin mandariineja.

Lahjat yleensäkin ovat tärkeitä. Kadulla näkee ihmisten kävelevän pienien punaisten lahjakassien kanssa ja kaupat ovat täynnä erilaisia punaisia kirjekuoria, joita jaetaan etenkin perheen nuoremmille uudenvuoden kunniaksi. Omia kuoriaan on brändätty vaikkapa pankkien logoilla sekä suosittujen lastenohjelmien hahmoilla. Kirjekuorilla koristellaan myös temppelien punaisia lyhtyjä sekä pieniä puita ja pensaita.

 

 

Erilaisia koristeita myyvien kauppojen pihat täyttyvät uudenvuoden aikaan pienistä metallisista pöntöistä, joissa voi polttaa paperia. Sen kylkiäisiksi voi hankkia vaikkapa valtavan paperiananaksen tai paperisen moottoripyörän. Ymmärtääkseni sen polttamalla voi lähettää sen edesmenneille, joilla kenties olisi moottoripyörälle tuonpuoleisessa käyttöä. Pöntöissä palaa myös paperirahaa.

Vaikka Singapore on monin osin moderni, tähän juhlaan liittyy paljon uskomuksia. Kaupungin videoscreeneillä kerrattiin ennen uuttavuotta, mitä uusi vuosi horoskoopin mukaan itse kullekin tuo. Horoskooppi voi määritellä esimerkiksi sen, kannattaako tänä vuonna mennä naimisiin, hankkia lapsia tai vaihtaa työpaikkaa. Lisäksi voit saada tietää, että sinun kannattaa nyt varoa liikenteessä tai että vuosi tuo tullessaan nivelvaivoja.

 

 

Ruokaan liittyvät sanaleikit selittävät, miksi Chinatownissa koira kurkkaa ananaksesta, miksi kaupunki täyttyy mandariinipuista ja miksi melonin syöminen tämän juhlan aikana voi tuoda kuolemaa. Sanaleikit kiinankielen sanoilla, jotka kuulostavat toisilleen ovat nyt suosittuja.

Monta päivää juhlaa

Singaporessa uusivuosi aloitettiin torstaina, kun suurin osa työpaikoista päästi työntekijänsä kotiin normaalia aiemmin. Silloin sulkeutuvat myös kiinalaisen väestönosan pitämät kaupat ja ravintolat ja taksien määrä väheni liikenteessä. Juttelimme malaijikuskin kanssa, joka oli asiasta oikein tyytyväinen: keikkaa riitti hyvin nyt, kun autoista niin suuri osa ei ole ajossa. Toisaalta tilanne kääntyy päälaelleen vaikkapa eidin aikana.

Perjantai on vapaapäivä ja paikalliset perheet viettävät päivän matkustamalla kotiin ja syömällä perheen parissa. Se kuuluisa ateria ja hetki, joka tälläkin pienellä saarella on vain kerran vuodessa. Temppelit ja perheiden kodit olivat kotikadulla täynnä, kun taas kotikatu ja sen avoinna olevat ravintolat olivat täynnä intialaistaustaisia singaporelaisia. Koko kaupungin henki oli hetken todella iloinen ja perhekeskeinen.

 

 

Ilta-alueiden muutamat auki olevat baarit ja ravintolat olivat niin täynnä, että ihmisiä odotteli pöytää niiden ympärillä. Normaalisti kuhisevat alueet olivat nyt hiljaisia, mutta auki olevat paikat täynnä väkeä, jolla ei ollut kutsua perhejuhlaan. Perhejuhlien yksi puoli on kuulemma myös se, että niissä käydyt keskustelut ajavat ihmiset juhlahumun laskeuduttua kuntosalille. Ensimmäinen kuntosalipiikki Singaporessa on tammikuussa ja toinen nyt helmikuussa.

Lauantaina suuri osa juhlijoista lähtee liikkeelle kaupungille. Gardens By the Bay oli tupaten täynnä ja Hongbao-jokifestivaali täytti oman alueensa niin, ettei siellä näyttänyt voivan kunnolla liikkua. Kaupungilla liikkuessakin monelle on tärkeää pukeutua nyt uusiin ja kauniisiin vaatteisiin ja mielellään punaiseen. Juhlat jatkuvat läheisten kesken ja kaupungilla tapahtuu vielä sunnuntainakin. Moni ottaa koko viikon uudenvuoden jälkeen vapaaksi ja tapahtumat jatkuvatkin seuraavaan viikonloppuun asti. Silloin kaupungin valtaa Chingay-paraati, joka lopettaa Singaporen uudenvuoden juhlinnan tältä vuodelta.

Maanantaina Singapore palaa kuitenkin myös töihin ja arkeen. Palvelut alkavat toivottavasti palailla normaaliksi.

Omat kohokohdat: ilotulituksia ja Lion Dancea

 

 

Oman kiinalaisen uudenvuoden kohokohtani oli ehdottomasti Lion Dance -esitys. Olen nähnyt tanssijoita kaupungilla paljon, mutta olen aivan ihastunut sympaattisiin tanssiviin hahmoihin ja Gadens by the Bayllä pääsin oikein lähietäisyydelle. Matkan tuntua -Facebook sivulla voit käydä katsomassa miltä näyttää, kun leijona twerkkaa!

Ilotulitukset ovat myös aina upeita ja satuimme vaihtamaan bussia juuri, kun sellainen oli alkamassa Hong Bao-juhlassa. Ihan sattumalta siis opimme koko valtavasta tapahtumasta sekä ilotulituksista ja pääsimme ihastelemaan välkettä Marina Bayn yllä. Myös kaupungin ihanat koristeet ovat tuoneet taianomaista juhlan tuntua koko Singaporeen. Olenkin vähän haikea, kun ne nyt varmasti pian katoavat katukuvasta. Onhan pian jo joku muu juhla, joka tuo uusia koristeita ainakin osiin monikulttuurista Singaporea?

Olin todella positiivisesti yllättynyt, että julkinen liikenne sekä paikat, joissa väkeä parveili, pystyivät selviämään valtavasta ihmismäärästä moitteetta. Lontoo olisi saanut itsensä solmuun paljon vähemmästäkin.

Kaikki ei kuitenkaan toiminut

Samaan hengenvetoon on varoitettava, että yksi asia ei toiminut ja se oli uusi Rise of the Guardians UV-esitys Garden By The Bayssä. Se järjestetään lavalla, jolla on melko matala yläreuna. Lavan edustan valtasivat kameroitaan heiluttelevat aikuiset miehet ja vanhemmat, jotka tietysti nostivat ihan ymmärrettävästi lapsensa olkapäilleen.

Katselin showta 15 minuuttia toisten kameroiden läpi, koska en kertakaikkiaan nähnyt paljon mitään itse lavalta. Olin noin neljän ihmisen rivin takana ja minun takanani oli satoja ihmisiä, jotka eivät voineet nähdä edes sen vertaa.

 

 

Ohjelmaa oli markkinoitu Singaporen ensimmäisenä UV-valoshowna, jossa on valaistua Dragon Dance -esitystä sekä Lion Dance-hahmoja. Sen sijaan tähän asti showssa oli tanssivia tyttöjä, saippuakuplia, rummuttavia työmiehiä sekä lippujen kanssa juoksevia miehiä. Tiedän, että lopussa varmasti saatiin taruhahmoja lavalle. Ja arvaan, etten olisi nähnyt niistä yhtäkään, kun kameroiden meri olisi tullut vielä tiuhemmaksi edessäni.

Jos siis menette esitykseen, älkää jääkö katsomaan Super Tree Groven normaalia valoshowta, vaan vallatkaa hyvä paikka Spring Festival-teltalta. Muuten showssa ei ole paljoakaan järkeä. Suosittelisin ennemmin ihan tavallista Lion Dance -esitystä. Ottaen huomioon, että showta hehkutti esimerkiksi Singaporen pääsanomalehti, odotin siltä ainakin jonkinlaista näkymää.

Singaporessa ehtii vielä kokea juhlatunnelmaa

Oletko tulossa Singaporeen juuri nyt tai oletko kenties jo täällä? Jos tiedät jonkun, joka on täällä suunnalla ja kaipaa elämäänsä hieman juhlatunnelmaa, vinkkaa hänelle tästä postauksesta!

Juhlat nimittäin jatkuvat vielä viikon ensi sunnuntaihin 25.2. asti. Silloin Chinatownin kadut valtaa valoparaati, joka lopettaa kiinalaisen uudenvuoden juhlinnat tältä erää. Kyseessä on Aasian suurin katuparaati, jossa on niin sanottuja floateja tai lavoja, vaikkapa Amerikan Thanksgiving-paraatin tapaan. Paraati liikkuu illalla kello 18-22 New Bridge Roadilla ja Eu Tong Sen Streetillä.

 

 

Sen lisäksi Gardens by the Bayn Rise of the Guardians UV-esitystä, joka sisältää myös lohikäärmetanssia voi käydä katsomassa vielä ensi viikonloppuna 24-25.2. kello 20-20.30. Esitys kestää koko puoli tuntia. Saavu ajoissa varmistaaksesi paikkasi edessä Super Tree Grove-alueen reunassa olevalla telttalavalla, sillä näkyvyys on huono! Samoin leijonatanssia esitetään samoina päivinä kello 16.30 (esitys kestää noin 15 minuuttia) Super Tree Grovessa.

Joka ilta ensi viikolla kello yhdeksän valoshown ohessa järjestetään Marina Baylla lyhyt ilotulitus Floating Platformilta, jolla järjestetään Singaporen Hongbao -jokifestivaali. Kello 14-23 voit käydä myös ihastelemassa tapahtumaa varten pystytettyjä lyhtyjä, ruokatoria sekä muita aktiviteetteja. Alueelle tuleville tehdään laukun tarkistus, joten varaudu kevyesti.

Menivätkö koiran vuoden 2018 juhlallisuudet ohi ja etsit tietoa jonkin muun vuoden tapahtumista? Alta löydät linkit näihin suuriin tapahtumiin, joiden kautta saat lisätietoja.

Yhteenveto

Singaporen kiinalainen uusivuosi on ollut yllätyksellinen ja värikäs. Se on myös antanut paljon ihania kokemuksia. Uudenvuodenpäivänä olimme sitä mieltä, että juhlallisuudet olivat ylittäneet sen, mihin olemme tottuneet omana uutenavuotenamme ja tapahtumat jatkuvat tästä vielä. Olen ihastunut Lion Dancen sympaattisiin leijoniin ja Flower Domen kiinalaista uuttavuotta varten suunniteltu Dahlia-näyttely oli niillä myös ihanasti koristeltu.

 

 

Varoituksen sanana voi todeta, että lähestulkoon koko Singapore on ollut liikkeellä kaupungilla uudenvuodenpäivänä. Perhejuhlien loputtua singaporelaiset ovat sankoin joukoin jalkautuneet kaupungin nähtävyyksiin. Hetkittäin on ollut hikistä väkijoukossa. Garden by the Bayn normaalisti ihan jykevän tuntuista puusiltaa eilen väkijoukon kanssa kävellessäni se heilui väenpaljoudesta niin, että edessäni kulkenut lastenvaunuja työnnellyt isä lauloi Abban Dancing Queenia sanoilla ”Dancing Bridge”.

On ollut hieno ja opettavainen kokemus tarkkailla muiden tärkeintä juhlaa vierestä ja päästä niin paljon myös osalliseksi kaikesta hauskasta. Kirjoitin aiemmin viikolla siitä, miten Time Outin listauksessa Singapore tulkittiin tylsäksi. Time Outin uudenvuoden vinkit olivatkin todella sekavia, mikä oli yksi syy koota tähän vinkit siitä, missä meillä oli kivaa. Ehkäpä he eivät ole olleet oikeassa paikassa oikeaan aikaan, tylsää ei ole nimittäin tänä viikonloppuna ollut!

Onnellista koiran vuotta sinullekin!