Kotikaupunki missä se on hyvä

 

Olen kuunnellut viime aikoina paljon äänikirjoja ja webinaareja ja yksi niistä yhdessä viikonlopun kokemusteni kanssa sai minut miettimään: jos ihmisillä on kaikilla asioita, joissa he ovat hyviä, niin on myös kaupungeilla. Kuuntelemani kirjan ajatus oli tietenkin, että meidän on tärkeää löytää itsestämme ne osa-alueet, joissa loistaa. Silloin voimme olla tyytyväisiä ja rakentaa itsellemme mieluista ja palkitsevaa elämää. Ei pitäisi antaa niiden asioiden, joissa ei ole erityisen hyvä, määrittää itseään ja pienentää arvoaan.

Kuten ihmisten, myös kaupunkien kohdalla tartutaan välillä helposti siihen, mikä koetaan niiden huonoksi puoleksi. Singapore on nyt Time Outin 32 kaupungin listan mukaan tylsä (Helsinki ei edes listalle päässyt) ja samaan tapaan googlettaessani löytämäni kolmen suuren ulkomaisen matkablogin artikkelit Helsingistä alkavat kaikki jotakuinkin: ”Helsingin ajatellaan olevan tylsä…” tai ”Helsinkiä ei ole yleensä ihmisten matkalistalla…”

Vietettyäni nyt pari viikkoa Suomessa, näin ensimmäistä kertaa Helsinkiä jotenkin enemmän ulkopuolisen silmin. Jos seuraat jo instagramiani, huomasit varmaankin, että olin iloisesti yllättynyt Helsingin turismipotentiaalista. Jos et ole seuraillut, käy ihmeessä vilkaisemassa matkantuntua instagramissa!

Luulenkin, että laajassa maailmassa on vaikea erottua olemalla kaikkea kaikille. Sen sijaan pitäisi pyrkiä tuomaan esille ne asiat, joissa ollaan erityisen hyviä. Mitä mieltä olet? Onko omassa kotikaupungissa jotakin erityisen hyvää?

Kotikaupunki, jota verrataan kaikkiin

Singaporen yksi suuri ongelma on se, että se ei sijaitse Amerikassa tai Euroopassa. Tiedän, kuulostaa oudolle, mutta kummassa tahansa sijainnissa se olisi aivan huippu:

  • Siistimpi kuin muut miljoonakaupungit, kuten Pariisi, New York ja Lontoo
  • Englanninkielellä pärjää loistavasti, sillä se on myös paikallisten yksi pääkieli
  • Turistikeskeisyys ja ystävällisyys: samassa kaupungissa Universalin huvipuisto, useat upeat puutarhat mukaan lukien Gardens By the Bayn superpuut, joka ilta useita esityksiä turisteille suunnattua valoshowta keskeisellä paikalla, muun muassa maailmanpyörä, akvaarioita ja maailman mittakaavassa kehuttu eläintarha sekä satoja ostoskeskuksia ripoteltuna pitkin poikin kaupunkia

 

Lightshow Singaporessa

 

  • Toimiva julkinen liikenne mukaan luettuna nopeat ja hyvät bussit, halvat taksit, mahdollisuus maksaa etämaksulla sekä vaikkapa matkakorttiin ladatulla arvolla kaupoissa
  • Kansainvälisesti kehuttu ruokakulttuuri, joka ottaa vaikutteita laajalti monesta kulttuurista
  • Kaupunkielämää voi paeta hiekkarannalle
  • Kaunis uusi sekä vanhempi arkkitehtuuri sekä siistit mutta persoonalliset alueet kuten Chinatown, Little India ja East Coastin värikkäät kauppiastalot – lisäksi ympäri kaupunkia löytyy alueita illanviettoon, esimerkiksi Club Street, Arab Street, Boat Quay ja Clark Quay.

 

Chinatown Singaporessa

 

Singapore on kuitenkin Aasiassa ja kantaa siksi taakkana sijaintiaan. Se ei ole tarpeeksi halpa reppureissaajille eikä tarpeeksi vanha aasialaisen kulttuurin janoisille. Ihmiset tulevat hyvin toimeen ja hintataso on jotakuinkin sama kuin Euroopassa tai Amerikassa. Ei ole eksoottista katsella pankkiireja ja toimitstotyöntekijöitä, kun huomattavasti edullisemmat lennot saa vaikkapa Lontooseen.

Singaporen on kilpailtava sekä vielä kehittymätöntä ja halpaa Aasiaa, että historiallaan hurmaavaa Eurooppaa vastaan. Sillä ei myöskään ole vaikkapa urheilua ja valtavaa pop-kulttuuria vetämässä puoleensa turisteja samaan tapaan kuin Amerikalla tai sitten esimerkiksi Japanilla.

Singapore on loistava kaupunki asua ja elää. Mutta mitä siitä voisi nostaa vielä enemmän esille?

Rennompaa ja siistimpää kaupunkielämää

Singaporesta tiedetään usein, että täällä on siistiä. Eikä vähiten siksi, että erilaisista muualla ehkä melko tavallisista jutuista voi saada sakkoja. Purukumikielto ja sakot sen sylkemisestä kadulle lienee yleisimmin tunnettu sääntö. Ehkäpä voi jollekin olla pieni pettymyskin, ettei sinänsä kukaan näitä sääntöjä käytännössä valvo. Ihmiset tottelevat kuitenkin esimerkiksi liikennevaloja melko kurinalaisesti. Lisäksi kaikki kaupungissa yleensä toimii hyvin ja opasteet ovat selkeitä.

 

Gardens by the Bayn Cloud Forest

 

Minusta Lontooseen verrattuna siisteys ja toimivuus tuo kuitenkin koko kaupunkielämään hurjasti rentoutta. Kun infrastruktuuriin voi luottaa, on helpompi olla. On mukavampi seurata turisteja, joilla on selkeästi hauskaa ja rento olo, kuin sellaisia, joiden pinna on suurkaupungin kiireessä ihan kireällä. Jos kaupassa joku kovaan ääneen moittii asiakaspalvelijaa alkaa somekohu. Telkkarissakin mietittiin, tapahtuuko meillä liian vähän, kun tämä on kiinnostavaa.

Pidän Aasian lievästä kaoottisuudesta ja reppureissaamisesta paikoissa, joihin maailma ei ole vielä tuonut kaikkia moderneja härpäkkeitä ja arvoja. Mutta jos niitä moderneja juttuja on, en yhtään pistä vastaan, että niiden ympärille ja avulla rakennetaan toimivaa, kaunista, vihreää ja siistiä. Yksi isoimmista yllätyksistä, joita kotikaupunki tarjoaa vieraille onkin ollut, että Aasian supersiisti ja moderni kauppakaupunki ei olekaan pelkkää modernia rakennusta, vaan täällä on niin paljon vihreää.

Kulttuurien sekametelisoppa

Koska Aasia on niin erilainen, Singapore on helppo sivuuttaa kulttuurillisesti tylsänä. Pääosa kaupungin asukkaista on kiinalaisperäisiä, mutta käytännössä he elävät täysin länsimaista elämää. Suurin osa singaporelaisista pelaa jonkinlaisia videopelejä ja vaikka autot maksavat täällä paljon  (autovero on vähintään 100% auton markkina-arvosta) ja auton omistaakseen on hankittava melko kallis lupa, silti hieman alle puolella talouksista on auto.

Singapore ei siis ole köyhä. Vierastyöläisineen ja intialais- ja malaijivähemmistöineen se on kuitenkin todellisuudessa kulttuurillisesti paljon monimuotoisempi kuin ensisilmäyksellä. Joillakin mittareilla Singaporea voisikin pitää yhtenä Aasian mielenkiintoisimmista maista: vielä 1960-luvulla Singapore oli köyhä, infrastruktuuri oli huonoa ja maata vaivasi asuntopula. Se on kuitenkin noussut yhdeksi Aasian johtavista maista, työttömyys on hieman yli 2 prosenttia ja muun muassa bruttokansantuotteessa Singapore on ohittanut Suomen. Kaikin puolin minusta älyttömän kiinnostavaa.

 

Temppeli Chinatownissa Singaporessa

 

Turistille eri kulttuurit tarjoavat omien alueidensa, kuten Little Indian ja Chinatownin, lisäksi upeaa ruokakulttuuria. Singapore on tunnettu Hawker Centreistä, joihin ennen kaduilla ruokaa myyneet kojut on nykyään kerätty. Sen lisäksi ruokaa on tarjolla jokaisessa ostoskeskuksessa sekä kaupungin täydeltä. Ravintola löytyy käytännössä jokaisesta korttelinpätkästä ja keskustassa pätkään mahtuu varmasti useampikin.

Upea ja kamalakin arkkitehtuuri

Singaporessa uusi ja vanha arkkitehtuuri kulkevat vierekkäin. Vanhojen kauppiastalojen takana siintää uusia monikerroksisia asuinrakennuksia ja kauppakeskuksia, joiden arkkitehtuurissa kilpaillaan näyttävyydessä. Samalla vanhojen kauppiastalojen julkisivut on kunnnostettu monessa paikkaa kauniin värikkäiksi ja niiden ikkunoita reunustavat perinteiset ikkunaluukut. Keskustassa näkee myös sekä siirtomaa-aikaan viittaavia että täysin moderneja rakennuksia.

 

Durianin muotoinen konserttitalo Singaporessa

 

Toisaalta uusien rakennusten kirjo tuo mukanaan myös kammotuksia. Yksi sellainen voisi olla esimerkiksi kauniin ja matalan Chinatownin kuin seinään päättävä moderni rakennus. Lisäksi ympäri kaupunkia löytyy selkeästi jo aikansa eläneitä ostoskeskuksia, jotka ovat selvästi odottamassa purkutuomiota. Asuinpaikan valinnassakin arkkitehtuuri vaikutti: katselimme nimittäin mielellämme sellaisia alueita, jotka olivat hieman matalampia ja päädyimmekin entiseen punaistenlyhtyjen alueeseen Geylangiin. Nykyään alue on siistiä asuinaluetta ja täältä löytyy kauniita vanhoja rakennuksia sekä asuintalojen seasta viehättäviä pieniä temppeleitä.

Rannalle milloin vain

 

East Coastin ranta

 

Kaupunkiloma vai rantaloma? No molemmat tietysti ja Singaporesta löytyy monta rantaa, jotka eivät ole tupaten täynnä. Erityisesti rantalomailijan paratiisi on varmasti Sentosan saari, jonka rannoille on kuskattu vaaleaa hiekkaa paratiisirantojen päällysteeksi. Sen lisäksi rantoja löytyy kuitenkin myös aivan kaupungin kupeesta. Yksi oma suosikkini on ehdottomasti East Coast. Singaporen maantieteellinen asema tarkoittaa, että sen vesiä ympäröivät laivat, mutta jos horisontissa siintävät alukset eivät haittaa, rannat ovat erinomaiset.

Uima-altaallisesta hotellistakaan ei tarvitse pulittaa omaisuuksia, kuten itse totesimme ekalla Singaporen vierailullamme. Sää on täällä kuitenkin aika kuuma ja altaat usein hienoja. Jos allaselämä tai uiminen on lähellä sydäntä, kannattaa jonkinlainen vesikeidas varata käyttöönsä.

Ihana luonto, ihana kotikaupunki

 

Mangrovekasvustoa

 

Singapore brändäsi itsensä jo vuosia sitten teemalla ”garden city” eli puutarhakaupunki. Sen teitä ja moottoriteitä reunustavat vehreät pensaat ja puut ja kaupungista löytyy monen monta puutarhaa, mukaan luettuna tietysti koko Gardens by the Bayn alue sekä kasvitieteellinen puutarha. Sen lisäksi harvemman turistin reitille osuvat Singaporen luonnonpuistoalueet. Niillä voi kuitenkin ihailla upeaa vihreää metsää sekä bongata esimerkiksi krokotiilejä, monitoriliskoja, käärmeitä, lintuja ja apinoita. Olenkin aivan rakastunut kaupungin upeisiin ulkoilumahdollisuuksiin ja luonnonalueisiin. Hyvin ylläpidetyt reitit ovat kuumallakin helppokulkuisia ja julkisilla pääsee liikkumaan aivan portille asti.

Näissä kahdessa viimeisessä kohdassa kotikaupunki voittaakin minun sydämeni tosi täysillä. Luulen, ettei moni muukaan välttämättä osaa olettaa Singaporelta hienoja maisemia kaupungin ulkopuolella tai todellista viidakkoelämää. Osaisitko varata matkalle kiikarit krokotiilien ja lintujen tarkasteluun? Meillä ne olivat onneksi mukana toisessa luonnonpuistossa.

 

Luonnonpuiston maisemia

Yhteenveto

Singapore yhdistää monta asiaa, joita itse kaipaan lomalta, mutta kuinka sitä voisi vielä hanakammin tupata Aasiassa matkustavien listalle? Kotikaupunki on nimittäin minusta hieno matkakohde, joka tarjoaa rentoa lomailua. Kiinnostavaa, millä tavalla kaupungit itseään brändäävät ja kuinka myös liian läheinen suhde johonkin paikkaan voi olla este sen hyvälle markkinoinnille. Nimittäin siinä mielessä, ettei sen parhaita valtteja muille välttämättä osaa nähdä.

Kun Singapore joutui Time Outin listauksessa tylsimysten joukkoon, virallinen turistitaho julkaisi videoita, joissa väite yritettiin todistaa vääräksi. Asiat, joita videoon nostettiin, olivat paljolti jo varmasti arvostelijoidenkin tiedossa.

 

Varoitus krokotiileistä

 

Viime viikolla kävelimme Suomen vieraan kanssa Marina Bayn laitaa, kun meidät pysäytti ryhmä koulutyttöjä. He halusivat kysyä kysymyksiä turistien Singapore-näkemyksestä. Kaikki kysymykset olivat johdattelevia (onko Singapore sinusta siisti, oletko nähnyt täällä roskia tai epäsiisteyttä?), mutta myös kovin ennalta-arvattavia. Mitä jos kaupunkeja ei pitäisikään markkinoida näin? Mitä jos kaupunkejakin pitäisi markkinoida eri ryhmille suunnaten? Mitä silloin nostaisit esiin omasta kotikaupungistasi?