VegaaniMaanantai Ruokapaikat Hanoi

 

Hanoi on tunnettu ruoastaan, mutta olen muutaman kerran kuullut muiden ihmettelevän, eikö se ole vaikea paikka kasvissyöjälle? Minä puolestani ihmettelen, eikä se ole vaikea paikka lihansyöjälle?

Pohjoisesta Vietnamista ja etenkin Hanoista löytyy koiraa tarjoavia ravintoloita, jotka suurelle osalle länsimaisia turisteja ovat edelleen vaikea pala niellä. Koiranliharavintolan tunnistaa sen nimestä, jossa lukee ”thịt chó”, koiranlihaa ja kissanlihan puolestaan sanoista ”tiểu hổ” (tiikerin pentu) tai ”thịt mèo” (kissan liha). Koiranlihaa syödään paljon, jotkut uskovat sen tuovan onnea ja lemmikkejä varastetaan lihateollisuuden käyttöön.

Lisäksi liha ja vaikkapa banh mi leipiin länsimaisten toiveista käytettävä tuorejuusto säilytetään yleensä lämpimässä. Näin tälläkin matkalla esimerkiksi muutaman kanan menettävän päänsä kivilattiaa vasten ja mietiskelin paitsi kana parkoja, myös hygieniaketjun katkenneen heti alkuunsa. Tämä ei voi yllättää yhtään ketään. Vatsasi ei parhailla varokeinoillakaan välttämättä ole turvassa, mutta olen Hanoissa todella mielelläni kasvissyöjä.

 

 

Hanoin vegaaniset ruokapaikat sopivat kenelle tahansa herkkusuulle

Hanoin kasvisruokaympyrät yllättivät minut todella positiivisesti. Osa paikoista oli hieman hintavampia länsimaisille suunnattuja paikkoja, mutta hinta ei missään nimessä ole kova siitä hyvästä ja kauniisti asetellusta ruoasta, jota söimme. Kaksi vuotta sitten söimme paikallisemmin kuin tällä kertaa, mutta nyt tuntui kuin uusia vegaanipaikkoja olisi noussut pystyyn jo lyhyen vierailumme aikana.

 

Katuruokaa Hanoissa

 

Voin todella kehua kenelle tahansa ainakin Minh chay ja The Veg -ravintoloita. Niiden maut ja tarjonta olivat todella kohdallaan. Lisäksi suosittelen istahtamaan entisen bia hoi cornerin nurkille pienelle muovituolille (sanon entisen, sillä paikallista tuoreolutta, bia hoita, ei tunnu siellä juovan enää juuri kukaan, nykyään pullo-oluet vievät siitä voiton), juomaan muutaman oluen tunnelmaa ja hulluja moottoripyöräkuormia katsellen sekä tilaamaan jotakin kasvisruokaa syötäväksi. Paikallisten esimerkkiä seuraamalla löytää parhaat palat.

En usein tule kotiin vierailtuani jossakin kaupungissa miettien, että voi todella suositella lähes jokaista paikkaa, jossa söin. Tälläkin kertaa yksi paikka on välttämisen arvoinen, mutta kaikki muu oli huippu hyvää!

Aubergine Cafe – Restaurant: pieni viihtyisä ravintola, jossa saa istua oikeilla tuoleilla

 

Aubergine riisiannos

Riisiannos tofulla

 

16 Hàng Bè Lý Thái Tổ Hoàn Kiếm Lý Thái Tổ Hoàn Kiếm Hà Nội

Aubergine Cafen sivu Happy Cow-sivustolla

Aubergine Cafe tarjoilee vietnamilaista perusruokaa kivasti aseteltuna. Sen sisustus on eurooppalaishenkistä ja ruoka hyvää, mutta älä odota samanlaisia uusia makuja kuin kalliimmissa paikoissa. Tykkäsimme kovasti tästä melko yksinkertaisesta kasvisvaihtoehtoja tarjoavasta ravintolasta, joka löytyi sattumalta. Söimme kasvisnuudelit ja tofuriisin ja seurassamme ollut sekasyöjä kehui syömäänsä mereneläväannosta. Kerro etukäteen, että et syö kananmunaa kasvisannoksia tilatessasi.

LA Studio Vegan Cafe: piilotettu kahvila asuintalon yläkerrassa

 

La Cafe Hanoissa

 

15 ngõ 50 Đào Duy Từ, Hàng Buồm, Hoàn Kiếm, Hà Nội

La Studio Vegan Cafen Facebook-sivu

La Studio on hieman vaikea bongata. Kadulle siitä näkyy vain melko huomaamaton kyltti. Ruokaa kaipaavan täytyy uskaltautua valaisemattomaan hylätyn oloiseen portaikkoon, joka johtaa tasanteelle. Sen molemmilla puolilla on ovi. Oikealta puolelta löytyy LA Studion Vegan Cafe, vasemmalta…noh, jonkun asunto. Kahvilan kalustukseen kuuluu koiria, joten ovi ei ole automaattisesti auki. Kannattaa saapua reilusti ennen sulkemisaikaa, sillä leivän loppuessa laitetaan ovelle lappu ja kahvila suljetaan.

 

La Cafe sisältä

 

Haastavasta sijainnistaan huolimatta itse kahvila on sievä. Kengät tarvitsee ottaa pois, mutta saat tarvittaessa lainaan tossut. Paikka tarjoilee erilaisia leipiä, pullia, smoothieita ja kahvia. Halutessasi voit ostaa pieniä koriste-esineitä, joita esitellään kahvilan hyllyillä. Tunnelma on  jotakin olohuoneen ja kahvilan väliltä. Ruoka on kuitenkin kekseliästä ja voit tilata esimerkiksi baagelin lohta matkivalla porkkanavalmisteella, joka tunnetaan Suomessa nimellä porkkala. Seurueemme sekasyöjä ei paikalle lämmennyt vaan piti sitä jotenkin hullunkurisena, mutta tykkäsin itse kovasti sen rennosta tunnelmasta.

Minh chay: erilainen laadukas ketjuravintola

 

Minh Chayn pho keitto

 

56B Hàng Gai, Hoàn Kiếm, Hà Nội

Minh Chayn omat sivut ja Facebook-sivu ovat vain vietnamiksi, mutta täältä löydät ketjun ravintolat Happy Cowsta.

Kun Minh chayta kutsuu ketjuravintolaksi, ei ehkä tee sille oikeutta. Näimme kaksi samalla nimellä saman omistajan alla kulkevaa ravintolaa, jotka oli sisustettu kauniisti länsimaiseen makuun. Molemmat niistä olivat myös omannäköisiään. Menusta löytyi jänniä makuja ja tilaamamme keitto ja nuudeliruoka olivat erittäin hyviä. Ruokia on listalla sekä vietnamilaisen keittiön mukaan että myös esimerkiksi tempeä, joka tosin oli loppu, joten emme päässeet kokeilemaan.

 

Minh Chay ravintolan sisustusta

 

Minh chay on monia muita ravintoloita hintavampi vaihtoehto, mutta et silti varmasti saa näin hyvää ruokaa tällä hinnalla kotona. Vietnamissa ainakin meille pitempään matkustaessa tulee myös hintasokeus: koska tiedämme asioiden voivan olla todella halpoja, perus edullinen ei enää tunnu siltä. Ei tämä paikka kuitenkaan säästöjäsi vie ja ruoka on todella hyvää. Myös herkkujälkiruokia olisi ollut listalla.

The Veg: makuja, jotka painoin mieleeni kotiin viemiseksi

 

Ruokapaikat Hanoissa tofua pähkinäkastikkeessa

 

18 Hàng Chĩnh, Hàng Buồm, Hoàn Kiếm, Hà Nội

The Veg TripAdvisorin sivuilla

Tämä ravintola oli varmasti matkan paras ruokakokemus, vaikka ensin jouduin miettimään oliko Minh chay ehkä samalla viivalla. Hinnat olivat kuitenkin edullisemmat ja makukokemuksista jäi kotiin viemistäkin. En ole nimittäin koskaan keksinyt, kuinka hyvää voi olla makea pähkinäkastike silkkitofun päällä. Tilasimme varmasti liikaa ruokaa ja vieläkin vähän harmittaa, että ihan viimeisiä paloja ei jaksanut.

Jokainen annos tässä paikassa toi mukanaan erilaisia makuja. Mangocurryn pehmeä tulisuus ja herkullinen täytetty tofu olivat molemmat erilaisia ja miellyttäviä makukokemuksia. Ravintolan yläkerran ikkunoista oli hieno näkymä kadulle, jonka vilinä ei tietenkään koskaan laannu. Palaan tähän paikaan varmasti, jos vain saan mahdollisuuden palata Hanoihin. Monesta muusta kasvisruokapaikasta poiketen tämä ravintola tarjoaa myös olutta.

Muita maininnan arvoisia ruokapaikkoja Hanoissa

 

Banh mi terassilla

 

Banh mi paikoissa tuntuu myös Hanoissa olevan tarjolla kasvisvaihtoehtoja. Muutaman kerran haimme mukaan leivät Pateta-ravintolasta, jonka yläterassilla on hyvä näköala kiireiseen risteykseen. Edellisellä visiitillä pidimme banh mi 25-kojusta, joka on panostanut länsimaisiin asiakkaisiin. Moelmmista paikoista saat leivän mukana banaanin jälkkäriksi. Kumpikaan näistä banh mi paikoista ei ole vegaaninen vaan tarjoaa sopivia vaihtoehtoja, joten katso mitä tilaat.

 

Puku ravintola illalla

 

Puku on länsimainen ravintola, jossa söimme edellisellä Hanoin visiitillä. Tällä kerralla istuimme vain juoman ääressä vietnamilaisin lyhdyin koristellussa puutarhassa. Puku on expatien kantis ja käydessämme täällä osalla heistä oli oma viskipullo odottamassa hyllyssä. Listalta löytyy länsimaiseen makuun sopivaa kasvisruokaa, jota joutuu ehkä hieman tuunamaan vegaaniseksi.

 

Gecko hostellin ravintolan menu

 

Lähinnä ulkomaisia vierailijoita palvelevista paikoista myös Gecko Garden Hostellilta löytyy mock meat eli lihankorvikkeita sisältävän ruoan lista. Emme tällä reissulla päässeet kokeilemaan, mutta ainakin curry kuulosti hyvältä. Ruokalista oli kyllä sekasyöjillekin valtava ja siltä löytyi runsaasti länsimaisia ruokia, jos haluaa vaihtelua vietnamilaiseen ruokaan vaikkapa pitemmällä reissulla. Paikasta ei löydy hyvää tietoa netistä, jopa hostelli löytyy useampaan kertaan kartalta. Lisäsin siis kuvan ruokalistan mock meat sivusta ja osoite on 117 Hàng Bạc, Hàng Đào, Hoàn Kiếm, Hà Nội.

Vaikka Vietnamissa on tarjolla paljon täysin kasvisvaihtoehtoja, myös muista paikoista voi siis saada hyvää vegaanista ruokaa. Katubaarien tofu tarjoillaan mintun ja chilikastikkeen kera uppopaistettuna. Loistava vaihtoehto hyvin käytetyn matkapäivän jälkeiseen nälkään oluen kyytipojaksi. Kaikki baarit ja kuppilat eivät tietenkään tarjoile kasvisruokaa, mutta paikkoja on illalla tarjolla niin paljon, että löydät niistä varmasti itsellesi mieluisan.

 

Hanoi ruokapaikat katuruokaa

Ravintola pyörillä.

Varoituksen sana baarialueen ruokapaikoista

Hanoin ruokapaikat ja ravintolat vaihtelevat kovasti: ravintolan virkaa voi toimittaa pata kiehuvaa keittoa sekä kokoelma matalia muovituoleja tai hyvinkin ajatuksella sisustettu ravintolatila. Etenkin baarikaduilta löytyy länsimaiseen silmään normaalimpia paikkoja. Erään näistä paikoista kasvisruokien arvostelut netissä olivat hyvät, joten uskaltauduimme sisäänheittäjästä huolimatta syömään siellä. Ruoat olivat kuitenkin pettymys: curryn vihannekset eivät olleet kypsiä ja aasialaisen ruoan perustasta eli keitetystä valkoisesta riisistä joutui maksamaan saman verran kuin muualla ateriasta.

Meidän mielipiteemme näistä baarikatujen länsimaisille enemmän suunnatuista ravintoloista olikin, että ne matkivat toisiaan yrittäen tuoda etenkin juomien muodossa sisään asiakasvirtaa. Ravintolamme hurjan kovaääninen sisäänheittäjä kävi paitsi huutamassa omalle henkilökunnalleen, myös yrittämässä jopa käsin koskien saada länsimaisia turisteja sisään ravintolaansa. Voitte varmaankin kuvitella, miten länsimainen nainen ulkomailla tällaiseen suhtautuu.

 

Baarikadun ruokapaikka

Ravintolahenkilökunnasta hiljaisempi halusi kuvaan mainostamaan paikkaansa.

 

Suosittelen baarialueilla istahtamaan ennemmin matalalle paikallistenkin suosimalle penkille tai muovituolille katselemaan katumeininkiä ja seuraamaan heidän esimerkkiään ruoan tilaamisessa. Tai sitten suuntaamaan syömään hieman kauemmas, jossa ei kilpailla pelkällä ensivilkaisulla ja oluen hinnalla. Netin suositukset baarialueella eivät tuntuneet kauheasti auttavan hyvän paikan valinnassa.

On myös kaikin puolin mielenkiintoinen kokemus istua kujalle perustetussa pop up-baarissa juomassa bia hoita. Poliisin ohi ajaessa henkilökunta voi tosin yhtäkkiä napata ruokapöytäsi ruokineen edestäsi ja kantaa sen kujalle piiloon. Tätä kissa ja hiiri leikkiä leikitään pitkin vanhaa kaupunkia iltaisin. Eräästä ihan kiinteästä baari-ravintolasta poliisit nappasivat iltapäivälläkin muutamia pöytiä ja tuoleja mukaansa ja loput kasattiin seinän viereen odottamaan. Kysyessämme asiasta, baarimikko näytti meille, että kyse on rahasta – pöydät saa takaisin maksamalla poliisille.

Yhteenveto

 

Sammakon jalkoja

Valitsimme listalta ennemmin tofua, mutta kiinnostaa kyllä, mitä tämä mahtaa olla.

 

Hanoi yllätti minut tällä kertaa uusien kasvisruokapaikkojen määrällä ja laadulla. Osa kaupungin vetovoimaa on juuri istua katsellen sen katuelämää ja mikä sen parempi tekosyy tehdä niin, kuin hyvä ruoka, juoma ja seura. Kaupungissa on paljon paikkoja, joissa saat eteesi ihan selkeäkielisen menun englanniksi ja pienemmätkin kuppilat yrittävät, joskaan aina ei ole ihan selvää, mitä on tarjolla. Vietnamin maut kilpailevat minkä tahansa muun ruokamaan kanssa ja voittavat monet helposti.

Ota englanninkielisistä menuista huolimatta käyttöön helpoin vietnaminkielen fraasi, jolla pääsee jo melko pitkälle: hymyn kanssa lausuttu kiitos, cảm ơn  – eli siis suunnilleen englannin ”come on” – kuuntele muutama kerta ja ei muuta kuin yrittämään. Joskus hintakin voi pudota hieman, kun osaat muutaman sanan paikallista kieltä. Ruokapaikat Hanoissa ovat itsessään syy käydä kaupungissa, puhumattakaan sen oudon kaoottisesta elämästä.

 

Hanoin ruokapaikat ovat erilaisia

Hieman erilaisia ruokapaikkoja ja kuppiloita Hanoin illassa.

 

Jos kaipaat lisää vaihtoehtoja ruokailuun Hanoissa, suuntaa ihmeessä HappyCow-sivustolle, joka listaa kasvisravintoloita. Sieltä löytyy myös paikallisempia vegaanibuffetteja sekä monta ravintolaa muilta alueilta, joilla emme tällä kertaa pahemmin ruokailleet. Päivitimme palveluun myös sieltä vielä puuttuneet paikat, joihin törmäsimme!

Olen muuten todella kiitollinen, kun jaat kirjoitukseni muille siitä kiinnostuneille. Sharing is caring!