Majoitus ulkomailta viisi vinkkiä

 

Hyvä majoitus on matkan kannalta hurjan tärkeä: olitpa liikkeellä tiukalla vuoden budjetilla kaukomailla tai luksuksen perässä kaupunkilomalla Euroopan pääkaupungeissa, aina on tärkeää saada ihana reissu ja rahalle vastinetta.

Kokemuksesta tiedän, että on pirun vaikea nauttia olostaan, jos rannalta tai jalat kipeänä museosta palatessa odottaa masentava läävä, jota ei itse kehtaisi tarjota vuokralle. Meluisa ympäristö, likainen uima-allas, ötökät, pesemättömät juoma-lasit, toimimaton ilmastointi, jos on yli 30 astetta lämmintä…Mieluummin jättäisit ne pois lomailustasi, eikö totta?

Odotan rahalle luvattua vastinetta. Minulle kelpaa kyllä lämmittämätön suihku tropiikissa, jossa putket lämpenevät muutenkin.  En kuitenkaan pidä siitä, että sellainen yllättää vaikkapa 100 euroa maksaneessa hotellissa.

Huomaathan, että kirjoituksesta löytyy vinkkien ja muiden linkkien lisäksi myös muutama affiliatelinkki, joiden kautta tehdyistä ostoksista saan pienen korvauksen. Linkkien käyttämisestä ei koidu sinulle mitään haittaa. Jos sinua kiinnostaa tietää lisää, luethan myös, kuinka ja miksi blogissa markkinoidaan vain tuotteita ja palveluita, jotka itse olen kokenut hyväksi, jotta mikään ei jää epäselväksi. Kiitos paljon!

Miksi joillekin hyvä majoitus löytyy useammin kuin toisille?

Yksi ihan yleisimpiä kysymyksiä matkustelun käytäntöön liittyen onkin ollut, miten ihmeessä se hyvä majoitus löytyy edullisesti ja jollakin takuulla, ettei mene ihan metsään? Miksi me osaamme suunnitella vaikkapa toimivan budjettimatkan? Se ei ole mitään salatiedettä, vaan vaatii vain oikeat työkalut ja hieman tietoa.

 

Majoits Kuala Lumpurissa.

Vakiohotellimme Mercure Shaw Paraden uima-allas ja kattoterassi Kuala Lumpurissa. Olemme yöpyneet täällä alle 40 eurolla yö ja saaneet silti huone-upgraden ja ihanat aamiaiset buffetista.

 

En väitä, että voin taikoa sinulle luksusta budjettihintaan, mutta on keinoja varmistaa matkakokemuksen varmempi onnistuminen, oli budjettisi mikä vain. On myös keinoja säästää hotellikuluissa sekä suunnitella huippulomia fiksusti tarjousten ympärille. Tässä paljastan nyt muutamia keinoja, joita olemme oppineet matkan varrella. Toivottavasti saat tästä itsellesi ainakin jonkun hyvän uuden vinkin!

1. Kun matkustat paljon kaupungeissa, ole majoituksessa ketju-uskollinen

Tunnettu nimi korkean hinnan kaupungeissa ei takaa vielä välttämättä, että saat vastinetta rahalle. Miksi siis suosittelen, että paljon matkustelevat keskittävät hotelliketjuun? Koska kuten lentoyhtiöillä, lähes jokaisella hotelliketjulla on etuja kanta-asiakkailleen. Kun matkustat paljon ja valitset ketjun, joka on maailmanlaajuinen, alat ensin saada ilmaisen juoman saapuessasi, parempia tarjouksia, huone-upgradeja ja lopulta ilmaisia hotelliöitä.

 

Mercure Hoi An

Accor-ketjun Mercure-hotellissa Hoi Anissa Vietnamissa olemme yöpyneet kahdesti. Kuva huoneemme parvekkeelta.

 

Hotelliketjun laatu ja sopivuus sinulle on kuitenkin tärkeä asia. Jos ketjumme myisi vain yli sadan euron hotellihuoneita, se ei olisi koskaan valikoitunut meille sopivaksi. Varmuuden sopivuudesta saat vain kokeilemalla, mutta haluan mainita muutaman kohdan, joita voit miettiä alusta asti.

Toisilla ketjuilla on eri tasoisia hotelleja, joillakin vain yksi brändi ja taso. Olen nähnyt hotellien putoavan ketjun brändäyksessä ikääntyessään pikkuhiljaa alemmas. Miten käy hotelliketjussa, jossa ei ole tasoja? Vanhat hotellit on joko remontoitava vastaamaan taas ketjun vaatimuksia, myytävä tai hyväksyttävä vanhempina ja huonompina. Tällöin et voi välttämättä tietää, mitä odottaa, vain koska oven yllä seisovat tietyt kirjaimet.

 

Accor-ketjun Ibis-hotelli

Krabin Ibis-hotelli oli kauniilla paikalla

 

Ranskalaisen Accor-hotelliketjun eri tasot ovat olleet hyvä etu juuri silloin, kun meillä on ollut käytettävänä kanta-asiakaspisteitä. Olemme voineet valita, lähdemmekö hyvään mutta edulliseen Ibis Stylesiin Balille kuukaudeksi (yövyimme täällä kaksi viikkoa kesällä), vai vietämmekö muutaman yön jossakin ihanassa Sofitelissa, jossa emme muuten yöpyisi. Ketjuun kuuluu nykyään esimerkiksi Singaporen kuuluisa Raffles-hotelli (kunhan se taas avaa ovensa) ja toisaalta kaikki ihan hyvän perustason Ibis- ja Mercure-hotellit.

Eri ketjujen edut ovat eri tasoisia ja kanta-asiakas saa erilaisia etuja. Huomaa kuitenkin, että sinne tänne kanta-asiakaskortteja omistava ei saa niistä vastaavaa hyötyä. Accor-hotellit ovat olleet meidän valintamme ja voin suositella hyvätasoisia hotelleja, joista tietää suurella varmuudella millainen majoitus perillä odottaa.

2. Etsi majoitustarjouksia ja tartu niihin seikkailumielellä

Hyviä tarjouksia on olemassa, eikä majoitus ole mikään poikkeus. Esimerkiksi lentäessämme Suomeen Aasiasta kesällä, Qatar Airways markkinoi sopivasti Discover Qatar-diiliä. Saimme lentoa vaihtaessamme kaksi yötä Ritz-Carltonin viiden tähden hotellissa yhteishintaan 50 dollaria. Lisäksi ostimme edullisella hinnalla kierroksen, joka vei meidät nähtävyyksille. Saman tapaisen lyhyemmän kierroksen voit tehdä myös pidemmän lentokoneen vaihdon aikana. Ehdottomasti 25 dollarin arvoista per yö ja lentomme olivat vielä halvemmat kuin yksikään muu vaihtoehto. Win-win.

 

Hotellihuone Dohassa

Majoitustarjouksella saimme hyvän huoneen edullisesti Qatarissa

 

Jos sopivaa kampanjaa ei löydy, voit optimoida milloin matkustat. Eräänä syksynä emme olleet oikein lomailleet kahdestaan koko kesänä ja päätimme, että haluamme vielä jonnekin lämpimään Lontoosta. Päädyimme lähtemään Kreetalle sesongin jo loputtua. Katsellessamme hotellin hintaa, epäilimme sen olevan huijaus. Hotelli olisi joku murju, uima-allas postimerkin kokoinen tai koko paikkaa ei olisi olemassa. Miten paikalla oli hyvät arvostelut, vaikka hinta oli niin alhainen?

Sesonki on kuitenkin jännä juttu. Sen liepeillä on ihania aikoja, jolloin vaikkapa meri on tyrskyinen, kuten tällä kertaa Kreetalla. Muuten sää oli kaunis ja lämmin, näköalat lumoavia ja ihana istua iltaa omalla terassialueellamme, kun jaloissa kiehnäsi hotellin kissa. Hotelli oli mitä luvattiin ja upean herttainen, mutta viikko ei käynyt lompakon päälle. Sesongin aikana olisimme maksaneet saman yhdestä tai kahdesta yöstä!

 

Danangin rantaa.

Tuulinen ja tyrskyinen meri ei välttämättä sovi uimiseen, mutta kaunis se voi olla silti. Tässä ollaan Da Nangissa.

 

Matkustamisen ei tarvitse olla superkallista. Käytä lentotarjoukset – pitkiin matkoihin on olemassa esimerkiksi sähköpostilistoja, jonne listataan kaikki halvat tarjoukset – hotellitarjoukset, sesongin läheiset ajat, etsi mainintoja tarjouksista kuten Discover Qatar tai Stopover in Iceland, kysy vaikka tarjouksista ja etsi blogeista.

3. Budjettimatkaaja maksaa omalla ajallaan

Budjettimatkaajan on pysyttävä budjetissa ja se tarkoittaa, että hän käyttää sopivan majoituksen valintaan yleensä vieläkin enemmän aikaa. Aina sitä ei tule mietittyä, mihin kaikkeen aikaa meneekään. Kaupungissa budjettimajoitus saattaa olla kauempana alueista, joilla muutoin majoittuisi, jolloin aikaa kuluu aina jonnekin lähtiessä. Jotkut taas käyttävät aikaansa kävellen halvempia kotimajoituksia läpi löytääkseen sopivan majoituksen. Aikaa vie myös se, jos etsit majoitusta netistä ja haluat varmistua saavasi, mitä toivot.

Katso tästä vinkki miten pääset uima-altaalle budjetilla, vaikka kaupungin hotellit ovat kalliita.

 

Majoitus Balilla

Balilla yövyimme omassa pienessä mökissä aivan meren rannalla olevassa majapaikassa. Aamuisin meressä saattoi joskus nähdä delfiinejä.

 

Meillä käytössä on ollut muutaman askeleen prosessi sopivan majoituksen löytämiseksi halvemman budjetin maista ja kohteista, kuten vaikkapa Vietnamista, Malesiasta ja Balilta:

  • Etsimme yleisimmistä hakupalveluista vapaana olevia majoituspaikkoja sekä tarkistamme yleisen hintatason
  • Päätämme alueen, joka vastaa toiveitamme ja rajaamme haun toiveidemme mukaan, vaikkapa ilmastoinnilla ja uima-altaalla varustettuihin paikkoihin
  • Kun sopivia majoituspaikkoja löytyy, katsomme ne Agodasta (jos emme alunperin löytäneet majoitusta sieltä) ja Trip Advisorista ja luemme jonkin verran arvosteluja sekä katsomme matkustajien itse ottamia kuvia
  • Arvostelujen keskiarvon Trip Advisorissa oletamme olevan positiivisen puolella ja Agodassa odotamme yleensä yli kahdeksan arvosanaa
  • Jos olemme varaamassa pitemmäksi ajaksi, varaamme ensin pari kolme yötä ja paikan päällä lisää – toimii yleensä hyvin ja antaa hieman aikaa myös tarkastella muuta tarjontaa tarvittaessa

 

Hotellimme uima-allas Singaporessa

Singaporessa löysimme uima-altaallisen hotellin, jolla oli upea kauppiastalo-julkisivu ihanan Joo Chiatin liepeiltä alle 50 eurolla yö, vaikka Singapore on tunnetusti todella kallis hotellikaupunki.

 

Agodan kautta tilatessa saa jatkuvasti alennuksia, jotka kertyvät tilausten myötä, joten käytämme sitä melko usein. Olemme käyttäneet myös muita palveluita, mutta tässäkin otamme irti keskittämisen edut. Agoda on ollut hyvä etenkin Aasian kohteissa budjettimajoituksen löytämiseen, sillä monet sen tarjonnasta löytyvät paikat eivät tunnu olevan mukana kaikissa muissa hauissa. Euroopassa voi kannattaa vertailla vaikkapa muutamankin suuremman hakukoneen tuloksia, mutta ainakin booking.com  sekä ebookers.fi antavat mahdollisuuden myös keskittämisbonusten keräämiseen!

4. Lue aina arvostelut, opi niistä ja kuuntele viidakkorumpua

Muiden matkustajien tieto on hurjan arvokasta majoitusta valitessa. Parhaat vinkit tulevat luotettavilta matkaajilta suoraan, joten vaikkapa blogit ja muille jutteleminen ovat loistavia apuja päätöksenteossa.

Netissä on myös kultahippusia. Huomaathan kuitenkin, että lähes jokaisesta paikasta jätetään negatiivisia kommentteja ja että jotkut kuvaavat intopinkeänä majoituksen vessan kulman maalissa olevaa tummentumaa ja katossa olevaa pölyä ihan tavallisissa huoneissa. Jätämme kommentteja helpommin pettyessämme. Siksi keskitasoa parempi on jo melko hyvä. Jos jokin isompi asia nousee kuitenkin esiin useissa kommenteissa, jätä suosiolla paikka väliin. Katso läpi myös kaikkein huonoimmat arviot.

 

Budjettihuone

Ketjun budjettihotelli voi myös olla siisti vaihtoehto, jos huoneen koko ei pilaa lomaasi.

 

Matkalla muut ovat suositelleet meille majoituspaikkoja reiteillämme. Viidakkorumpu onkin hyvä tapa varmistaa majoituksen sopivuus, jos suinkin mahdollista. Esimerkiksi kohdemaan omassa Facebook-ryhmässä voi löytyä tietoa majapaikoista, etenkin pakettimatkoista puhuttaessa. Vaikkapa Vietnamin ystävät- ryhmässä keskustelu Phu Quocin saaresta käy nyt sesongin ympärillä kuumana ja ihania kuvia hotellirannoilta lisäillään paljon.

5. Yksityinen vuokraaja on villi kortti – mutta kelpaisiko oma uima-allas tai huvila viinialueelta?

Ennenkuin puhutaan siitä, miksi yksityinen vuokraaja voi olla koko kokemuksen mahdollistaja, haluan ensin varoittaa riskeistä. Joitakin vuosia sitten päädyimme vuokraamaan porukallemme asuntoa Venetsiasta ja löysimmekin asunnon, jolla oli kaunis parveke ja jonka ilmoituksessa oli kehuvia kommentteja. Löysimme asunnon ja parvekkeen satelliittikuvista kartalta. Käytimme ihan hyvää palvelua, joka silloin toimi samanhenkisesti loma-asuntoja markkinoiden kuin AirBnB nykyään – asuntojen tarjoajat varmistettiin palvelun puolesta.

Majoittaja vastasi viesteihimme, hyväksyi kalenteriin laitetun varauksen ja kyseli meiltä esitiedot. Sitten hän pyysi meiltä maksua asunnon varaamiseksi. Olimme varmasti tässä kohtaa sinisilmäisiä, mutta maksoimme. Henkilö ei enää vastannut viesteihimme. Otimme yhteyttä palveluun, mutta heillä ei ollut tehtävänä muuta kuin tutkia ilmoistusta ja pahoitella. Poliisin rikosilmoituksella sain pankin kautta yllätyksekseni rahani takaisin. Asiaa tutkittiin Suomesta käsin, mutta tutkinta lopetettiin kannattamattomana. Sain kuulla, että ilmoitus oli kaapattu oikea ilmoitus, jonka yhteystiedot huijari oli saanut vaihdettua.

Erikoisin majoitus ja persoonallisin kokemus löytyy usein yksityiseltä

Suurin osa eri majoituspalveluiden asunnoista on tietysti ihan oikeita ja omistajat tekevät paljon töitä sen eteen, että majoitus on ihana. Olemme varanneet vuosien varrella samanlaisista palveluista kaksi asuntoa Espanjan aurinkorannikolle ja viimeisimpänä  yöpyneet Vietnamissa AirBnB asunnossa. Kaikki meni hienosti ja saimme mitä odotimme.

Jopa silloin, kun Vietnamin asunnossa olimme toiset asukkaat, eikä kommentteja ollut kuin vasta yksi. Meidän ei kuitenkaan tarvinnut maksaa mitään ennenkuin näimme asunnon. Aina yksityiseltä vuokraus ei ole edullisin vaihtoehto ja arvostelujen perusteella toimiminen on hankalampaa, joten käytämme palveluita yleensä vain kun meillä on jokin erikoistarve.

 

AirBnB-asunto Vietnamissa

Vietnamissa Da Nangissa meillä oli useamman viikon ajan vuokralla siisti ja toimiva AirBnB-asunto.

 

On kuitenkin olemassa todella hyviä ja houkuttelevia syitä käyttää vaikkapa AirBnB-pavelua. Suosittelen etsimään palveluista esimerkiksi juuri silloin, kun olet liikkeellä isommalla porukalla, haluat oman keittiön, oman uima-altaan, koko talon itsellesi, yöpyä vaikkapa asuntolaivassa tai jos haluat vuokrata pitemmäksi aikaa. AirBnB mahdollistaa myös useampien viikkojen vuokrat sekä keskustelemisen mahdollisuuksista suoraan majoittajan kanssa.

AirBnB-mainosten persoonalliset majoitusvaihtoehdot ovat melkein houkutelleet minut johonkin kaupunkiin vain, jotta voisin päästä ihanaan puunlatvassa kököttävään majaan tai sympaattiseen pieneen Italialaiseen taloon. Jos sinullekin käy niin, saat tästä 35 euroa alennusta ensimmäisestä AirBnB varauksestasi!

Bonus: kuinka saada eniten irti majoitusbudjetista pitkään matkustaessa?

Jos viivyt samassa paikassa pitkään, hotellihuoneen varaamisen sijaan edullisemmaksi vaihtoehdoksi tulee lähes missä vain asunnon tai jopa talon vuokraus, vaikka vain kuukaudeksi.

Pitkäaikaisempia vuokria voi löytää palveluista kuten AirBnB, ainakin Aasiassa paikan päältä katselemalla esimerkiksi ikkunoihin kiinnitettyjä ”for rent”-ilmoituksia sekä etsimällä netistä paikallisia sivustoja sekä ilmoituksia. Monissa suuremmissa kaupungeissa kuten Lontoossa ja Singaporessa lyhyet vuokrat ovat usein hinnaltaan jotakin hotellin ja normaalin vuokra-asunnon välimaastossa kun taas monessa pienemmässä kaupungissa Aasiassa voit saada myös lyhyen vuokran hyvin edullisesti.

Kun tiedät missä haluaisit viettää pitemmän aikaa, kannattaa liittyä myös kyseisen kaupungin expat Facebook-ryhmään. Niissä tarjotaan usein juuri ulkomaisille vuokraajille sopivia vuokra-asuntoja. Ainakin Vietnamissa ja Kiinassa kannattaa myös varmistaa, että asuntoa saa vuokrata ulkomaiselle henkilölle.

Suuri osa majoittajista etenkin Kaakkois-Aasiassa ottaa muuten huomioon hinnassa, jos haluat varata majoituksen pitemmäksi aikaa. Pitkään matkustamisessa yksi ihana juttu olikin, kun löysi todella mukavan paikan ja saattoi vain jäädä. Useamman kerran olemme varanneet majoituksen esimerkiksi Agodan kautta ja sitten hieman halvempaan hintaan jatkaneet samassa paikassa pitempään.

Jotkut budjettimatkaajat käyttävät myös ilmaisia palveluita, kuten couchsurfing.com, jonka kautta voit löytää majoituksen jonkun muun yksityishenkilön luota ilmaiseksi. Erikoisempia, mutta varmasti mielenkiintoisia ja edullisia vaihtoehtoja löytyy myös esimerkiksi, jos olet valmis vuokraamaan jonkun toisen kotia tai olet valmis toimimaan lemmikkivahtina. Tätäkin varten löytyy omat sivustonsa, kuten asunnon vaihtoa tarjoava Home Exchange ja talovahteja välittävä Trusted Housesitters .

Yhteenveto

 

 

  • Ketjut tarjoavat paljon matkustavalle hyvän tavan alentaa yöpymisten hintaa pitkällä tähtäimellä sekä saada hieman ekstraa
  • Tarjouksia löytää sesongin ulkopuolella sekä erilaisten kampanjoiden kautta, kun vaikkapa uusia lentoreittejä avataan
  • Budjettimatkaajan on käytettävä usein hieman aikaa pitääkseen budjetin kurissa, mutta fiiliksen taivaissa: oikeat työkalut auttavat välttämään karikkoja
  • Arvostelut ovat hyvä tapa arvioida majoitusta vain silloin, kun ne on kirjoittanut joku melko samanlainen kuin sinä tai pystyt edes tunnistamaan ihmistyypin
  • Yksityinen vuokraaja voi olla riski tai kokemuksen mahdollistaja – AirBnB toimii, kun tarvitset joustavuutta

Tässä vielä lupaamiani mielenkiintoisia tekstejä asiaan liittyen muualta.

Lisää muualta poimittuja vinkkejä majoituksen valintaan edullisesti tai muuten vain fiksusti

Melkein ilmaista yöpymistä – Me Naiset listaa 8 budjettimatkaajan parasta palvelua

Kokemus lemmikkivahtina – Matkopas vapauteen -blogin Rositan kokemuksia erikoisemmista budjettivaihtoehdoista

Momondon sisäpiirin vinkkejä halvimman hotellin löytämiseen

Kuinka löytää hyvä hotelli edullisesti? – Passionate Traveller -blogin hieman vanhempi artikkeli paljastaa toisen hotelliketjun etuja käyttävän matkustajan

Kuinka varataan 14 hotellihuonetta kahdessa tunnissa – Tämä matka -blogin Annan ja Tepon vinkit mitä ottaa huomioon hotellihuoneen metsästyksessä ja kuinka teet varaukset vielä tehokkaasti

Jos tekstistä oli sinulle hyötyä, olen tosi iloinen, jos jaat sitä muille, joita se voisi kiinnostaa! Kuulen myös mielelläni sinun vinkkejäsi hyvän majoituksen löytämiseen: mitä keinoja ja työkaluja itse käytät?