Kuinka kaikki alkoi?

Merja Rossi-Lindholm

Moi, olen Merja ja olen reppureissaava vegaani sekä start up yrittäjä, joka kirjoittaa myös tätä (upeaa) matka- ja elämäntapablogia. Tämän blogin takana on ajatus siitä, että elämä on nyt ja tässä, ei sitten kun on aikaa, joten elä se tässä hetkessä – tavoitteeni on auttaa ja inspiroida muita pyrkimään samaan.

Matkustaminen on varmasti muokannut elämääni: aloitin reissaamisen kun olin 13 matkustamalla Lontooseen ja 15 vuotiaana reissasin jo reppu selässä pitkin Eurooppaa. 21 ikävuoteen mennessä olin tehnyt kaksi reppureissua Euroopan halki ja lentänyt ensimmäisen pitkän lentoni Hong Kongiin. Työskentelin lentokentän turvatarkastuksessa opintojen ohessa ja käytin kaiken vapaa-aikani ja liikenevät rahat matkusteluun.

Lopulta päätin tehdä kunnon repäisyn ja asua ulkomailla. Yli kymmenen vuotta asuin Lontoossa ja Oxfordissa kunnes vihdoin vuonna 2017 jätin kaiken vanhan ja lähdin kodittomana ja työttömänä seitsemäksi kuukaudeksi matkustelemaan maailmalle täyspäiväisesti. Matkalta palasin uuteen kotiin Singaporeen, jota käytän nyt matkatukikohtanani. Kotona odottavat kaksi suloista ja persoonallista rescuekissaa ja kattoterassille rakentamani syötävä puutarha.

”Matkustaminen on varmasti muokannut elämääni.”

Mistä kirjoitan blogiin?

Matkustaminen on tuonut mukanaan joitakin aivan huippukokemuksia. Se on jopa muodostunut osaksi työtäni ja opettanut, että voin lisätä arkeeni asioita joita rakastan matkustamisessa ja uusissa paikoissa.

En kuitenkaan aio opettaa sinulle, kuinka aloittaa digitaalinen bisnes ja matkustaa maailmalla kokoaikaisesti. Asiat, joista kirjoitan, voivat ehdottomasti auttaa siinäkin, mutta se on harvoille sopivin vaihtoehto ja ratkaisu. Siitä huolimatta, mitä internetissä paasataan, kokopäiväinen matkustelu ei välttämättä ole se, mitä haluat.

Tiedätkö muuten mitä haluat?

Kun itse lopetin työni tutkijana Lontoossa, en todellakaan tiennyt. Tiesin vain, että se pitäisi piakkoin selvittää. Tiedän nyt, etten ole asian kanssa yksin, koska olen kuullut samanlaisia asioita ystäviltä, lukijoilta ja tapaamiltani matkustavilta ihmisiltä ympäri maailman. Moni meistä huomaa olevansa 30+ ja rakentaneensa rutiinit ja työuran, jotka vain eivät riitä täyttämään koko elämää.

Päädyin itse lopulta perustamaan oman digibisnekseni, mutta kesti aika kauan keksiä avaimet siihen ja oikeat asiat, joiden kautta lähden muita auttamaan. Maksoin siitä, että voisin oppia erilaisia asioita ja etsin tietoa välillä väsymykseen ja sekavaan oloon asti. Välillä maksoin asioista, jotka huomasin huonoiksi sijoituksiksi, mutta opin siitäkin. Illuusioni siitä, että voisin vain tehdä tuloni bloggaamalla hieman matkoistani rannalta hajosivat melko pian. Lopulta selvisi myös, etten olisi siitä edes nauttinut, mutta sen ymmärtäminen, mitä elämässään todella haluaa voi olla yksi elämän vaikeimpia asioita!

Nyt tämän blogin tarkoitus onkin auttaa sinua miettimään, onko täydellinen elämäsi sitä, että kiipeät ylöspäin urallasi kuin toimiston supernainen ja käytät vapaa-aikasi luksuslomilla, rupeat diginomadiksi ja elät rantaelämää 365 päivää vuodessa eikä kannettavasi screensaver pysty kilpailemaan edessäsi siintävän rantamaiseman kanssa tai haluatko lemmikkikissan, uida joka päivä ja viettää aikaa puutarhassa sekä rakentaa oman yrityksen, joka mahdollistaa kotoa kissa kainalossa työskentelyn.

Näihin kysymyksiin ei todellakaan ole olemassa oikeita ja vääriä vastauksia, mutta niihin on oikeat ja väärät vastaukset juuri sinulle.

Elämässä on kyse pitkälti elämän ilosta. Jos jäät kiinni mihinkään liikaa, edes matkusteluun, se on huono juttu. Siksi en neuvoisi asettamaan tavoitetta tulla vaikkapa diginomadiksi, jos se ei todella tekisi jokaisesta päivästäsi täydellistä.

Niin…Oletko koskaan ajatellut esimerkiksi että:

“Minulla ei ole tarpeeksi rahaa matkailuun”

“Ei elämää voi elää niinkuin haluaa, se ei ole realistista”

“Matkustaminen ei ole kestävää”

“Eläisin mieluummin erilaista elämää, mutta en tiedä miten pääsen siihen.”

“Olisi kiva tehdä ne asiat joita halua, mutta ympäriltä tulee liikaa paineita”

“Matkustan tai järjestelen elämäni sitten kun (lisää tähän ajanmääre tai saavutus kuten eläköityminen, painon pudotus, rahamäärä säästötilillä, tietty rooli töissä, uusi auto tai mikä tahansa muu virstanpylväs elämäsi matkalla).

Tai oletko miettinyt:

“Miten suunnittelen matkani?”

“Miten muutan toiseen maahan mokaamatta kaikkea?”

“Mistä tiedän millaisen budjetin tarvitsen?”

“Miten ihmisillä on varaa matkustaa niin paljon ja niin pitkiä aikoja?”

“Mitä pitäisi pakata pitkälle matkalle?”

“Mistä löydän rohkeutta elää sitä elämää, jota haluan elää?”

“Kuinka jotkut saavat kaiken mahtumaan pelkkään käsimatkatavaralaukkuun?”

“Kuinka teen elämästäni nautinnollista ja hauskaa?”

Tai edes “Mistä täällä muka löytää vegaaniruokaa?” 

Jos olet, Matkan Tuntua -sivustolta löytyy sinulle joitakin vastauksia. Kaikki nuo kysymykset ovat nimittäin olleet omassa mielessäni ja olen joutunut etsimään niihin hyviä vastauksia.

Monista toisista matkablogeista poiketen en kirjoita vain paikoista, joissa olen ollut. Minulla ei ole bucket listiä, joka vaatii saavuttamaan tietyn määrän asioita tai käymään tietyissä kohteissa lyhyimmässä mahdollisessa ajassa. Lähestymiseni elämään on enemmänkin räätälöity juuri minua varten, ei kaikille sopiva. Haluaisin sinun pääsevän samaan.

Miltä hyvä elämä minusta sitten näyttää?

Nyt kerron sinulle salaisuuden. Vaikka rakastan matkustamista, en halua työskennellä hotellihuoneesta tai elää elämää, jossa en omista yhtään haarukkaa tai vaikkapa tehosekoitinta. En tiennyt sitä ennenkuin lähdin päivätyöstäni ja matkustin 7 kuukautta kodittomana ja työttömänä. Se oli aivan upea seikkailu ja nautin siitä täysillä, mutta lopulta täyspäiväinen matkustelu ei vain pystynyt tekemään jokaisesta päivästäni sellaista, kuin haluan niiden olevan.

Juuri tällä hetkellä suloinen kuuro ja hyvin kovaääninen rescuekissani Myry haluaa huomiotani ja sotkee muistiinpanojani. Suurin osa työrooleista voisikin olla parempia, jos vieressä kehrää kaksi kissanpentua koko työpäivän ajan, mutta kissaa ei voi pakata reppuun ja lähteä maailmalle diginomadiksi.

Sen ymmärtäminen, mikä toimii juuri sinulle, antaa suurimman vapauden elämässä. Joka päivä matkustaminen on hyvin erilaista lomamatkaan verrattuna. Lomasta eroaa myös asuminen toisessa maassa.

Sen ymmärtäminen, mikä toimii juuri sinulle, antaa suurimman vapauden elämässä.

Vaatii työtä ja rehellisyyttä tajuta ja myöntää nämä asiat. Joskus täytyy käydä koittamassa erilaisia juttuja tietääkseen itse, toimivatko ne. Kaikkein tärkein asia on yrittää olla keskittymättä helppoon pakoon nykyisistä rutiineista ja sen sijaan yrittää saada elämän palaset loksahtamaan kohdalleen. On tärkeää ymmärtää, että se vaatii työtä ja aikaa.

Tällä ajatuksella voi saavuttaa huimia tuloksia, mutta jos haluat vain ulos nykyisestä arjestasi, on helppoa haksahtaa hyville näyttäviin vaihtoehtoihin, jotka todellisuudessa parantavat vain niiden myyneiden ihmisten elämää.

Oikeiden valintojen tekeminen sen sijaan, että löytäisin jonkin helpon ja nopean lyhyen ajan ratkaisun selittää myös miksi vegaaniksi ryhtyminen on mielestäni hyvä valinta kaikille, jotka matkustavat paljon. Paljon matkustaessa vaikuttaa vääjäämättä negatiivisesti ympäristöön ja on sille suurempi taakka. Moni kantaa tästä huolta.

Positiivista muutosta saa aikaan paljon tehokkaammin lopettamalla lihan syönnin ja alkamalla syödä vegaania ruokaa kuin lopettamalla vaikkapa lentämisen. Se on myös huomaavainen ja myötätuntoinen tapa toimia. Suosittelenkin miettimään asiaa ja aloittamaan tekemään asioita, joilla on todellista merkitystä.

Mitä tämä blogi voi tarjota sinulle?

Tässä blogissa on jo huimasti sisältöä ja tietoa ja moni käyttää sitä tietolähteenä matkusteluun lukien täältä matkakohteista (Thaimaa ja Bali ovat esimerkiksi suosittuja blogin osioita), todellisia matkakokemuksia ja suosituksia tai etsii vain matkainspiraatiota. Jotkut lukijat haluavat seurata juuri minun kommelluksiani ja matkaani, kun matkustelen ja rakennan elämääni sekä yritystäni. Pidän matkaneuvojen antamisesta, vegaaniravintoloiden suosittelemisesta ja kokemuksien jakamisesta matkoiltani ympäri maailman niille sadoille ihmisille, jotka lukevat blogia joka viikko. Sen lisäksi haluan auttaa sinua löytämään itsellesi tiekartan elämään, joka näyttää omalle ja jossa saat jokaisesta päivästä irti enemmän.

Matkan Tuntua sivustolta löydät:

Tietoa matkakohteista ja matkainspiraatiota ympäri maailman

Apua oman elämän tiekartan rakentamiseen

Resursseja, joilla voit heti alkaa miettiä omaa suuntaasi

Oppaita maista joissa olen viettänyt viikkoja, kuukausia tai vuosia

Matkavinkkejä ja -resursseja: lennot, hotellit, varusteet…kaikki ne asiat, joita tarvitset itse matkustaessasi maailmalla. Kaikki niistä on kokeiltu, jotta voit hankkia hyväksi todettuja varusteita omalle matkallesi tietäen niiden ominaisuudet etukäteen.

Muiden hitaasti elävien ja matkustavien yhteisö, jossa voit jakaa vinkkejä ja kokemuksia tai vain inspiroitua muiden jakamista jutuista.

Olen itse hyötynyt todella paljon matkabloggaajien ja reissaajien yhteisöistä ja vinkeistä ja olen todella innoissani, että voin olla osa sitä, tavata sinut ja auttaa sinua matkallasi!

Mitä et löydä tästä blogista?

Hypetystä siitä, kuinka voit tehdä 30 minuuttia työtä päivässä eläen Malediiveilla ja juoden cocktaileja. Jokainen tuntemani yrittäjä työskentelee kovasti sen eteen, mitä he ovat saavuttaneet, vaikka rakastaisivatkin työtään. Jopa ne, joiden näen markkinoivan jotakin tapaa nousta nopeasti blogimaailman julkkikseksi ja tehdä rahaa nukkuesssasi.

En tule kertomaan sinulle nopeita purkkakorjauksia, joilla rahoitan lähinnä omaa matkustamistani. Haluan sinun todella kyselevän kysymyksiä ja ottavan konkreettisia askelia elämässäsi, jotta voit elää elämääsi täysillä niiden ihmisten ympäröimänä joita rakastat, tunsitpa heidät juuri nyt tai et.

Miksi seurata meidän matkaaamme?

Matkustan ja elän mieheni kanssa. Olemme kaksi tavallista ihmistä, jotka matkustavat sekä elävät omannäköistä elämäänsä rakentaen sellaisia kuvioita, jotka sopivat juuri meille. Haluamme vain saada elämästä irti mahdollisimman paljon.

Maksamme matkamme itse. Vaikka teen paikkariippumatonta työtä, teen töitä kaikkien yksinyrittäjien tapaan enemmän kuin 30 minuuttia päivässä ja useimmiten ei rannalta. Kun olet kerran koittanut tiedät, että hiekka, vesi, kuuma ja kannettavat eivät sovi yhteen.

Emme ole atleetteja tai superihmisiä, vaan kukkuloille kiipeäminen tuottaa välillä tuskaa. Meillä ei ole pitkää bucket listiä, jota hätäpäissä suhaamme kamerat edellä läpi.

Olemme ihan tavallisia ihmisiä, jotka ovat useammassa kohdassa elämää päättäneet ottaa ohjat omiin käsiinsä ja tehdä asioita tavalla, joka sopii meille. Uskon, että voimme siksi inspiroida ja auttaa myös muita.

Toivonkin, että seuraat matkaamme ja saat rohkeutta ja ideoita omiin seikkailuihisi tai elämääsi.

Jos törmäät meihin jossakin, moikkaa ihmeessä ja jos kehut tätä blogia, melko varmasti tarjoan oluet!